fredag 2 november 2012

Halloweenfirande i USA

Här skall det handlas pumpkin (pumpa)I onsdags firande jag Halloween för första gången. Dagen innan fick jag "fixa" till min egen pumpa, det var roligt. Det är spännande med nya traditioner och det är extra roligt att få uppleva en tradition i ett land där den mer eller mindre har sitt ursprung. Ingen firar Halloween som amerikanerna gör, det är jag tämligen säker på. Här är Halloweenfirandet barnens och familjens dag först och främst, det är i alla fall hur jag har uppfattat det hela. Precis så som det norska nationaldagsfirandet på 17 maj är barnens dag.

Citat från Wikipedia: "Halloween är en högtid som i sina ursprungsländer firades den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. Där firas den inte sällan även på andra dagar, som helgen före Allhelgonadagen eller Allhelgonaafton. Även andra dagar kan förekomma. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Det svenska Halloweenfirandet kan ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige."

Det var i alla fall underbart att få vara tillsammans med en amerikansk familj under Halloween. Nästa år skall jag lära min familj hur man skär pumpan och hur man gröper ur pumpaköttet. Pumpafröna blir jättegoda efter några timmar i ugnen på låg värme. Min väninna Beth skall även lära mig att baka pumpapaj.

Johan Wennström skriver i SvD: "Hur det än blir med Halloween, det vore synd om den helt trängde ut Alla helgon. Det betyder ändå en hel del om även nya generationer får uppleva den uppmärksamma tystnad som råder på kyrkogårdarna i kväll och värmen från brinnande lyktor. Det är en fin erfarenhet och en lång tradition att föra vidare." Jag håller med om det.

Inga kommentarer: