söndag 18 november 2012

Biskop Hans-Erik Nordin i Strängnäs stift

Jag har sedan länge förstått att Strängnäs stift har en biskop med starka åsikter. Nu har vår biskop Hans-Erik Nordin tillsammans med ärkebiskopen Anders Wejryd skrivit en debattartikel för att påverka konsumentministern Birgitta Ohlsson (FP).

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman,skriver i Aftonbladet: "Kyrkorna har en mycket viktig roll att spela för försoning och dialog i konfliktområden. Det är därför nedslående att Svenska Kyrkan väljer att lägga all skuld på och söka straffa den ena sidan i en mycket komplicerad konflikt – något som bara fördjupar de befintliga klyftorna i regionen." Erik Helmerson på DN är inne på samma linje. Helmerson påpekar: "Samtidigt är utspelet ytterligare ett exempel på hur Israel hamnar i skottgluggen trots att det finns gott om exempel på andra regeringar och länder som beter sig lika illa eller betydligt värre. Det är lätt att förstå Ulf Öfverberg på Samfundet Sverige-Israel som i torsdagens 'P 1-morgon' frågade vem som kräver märkning av kinesiska varor producerade i Tibet."

Som flitig kyrkobesökare i samma stift som Hans-Erik Nordin är biskop i tillåter jag mig att ha en uppfattning om biskopens åsikt i den här frågan. Även de som representerar de högre makter får tåla kritik. Med tanke på att judehatet sprider sig som svampar ur jorden i detta land så kanske kyrkan skall hålla sig neutral? Antisemistismen har alltid varit och är fortfarande mycket utbredd i Sverige. Se bara på Malmö.

Erik Helmerson skriver: "De dubbla glasögonen märks tydligt även i en annan formulering i biskoparnas text: 'Om inte Mellanöstern kan vara en mångreligiös region, vilket hotas på flera sätt, blir framtidsutsikterna än mörkare.' Visst står det mångreligiösa Mellanöstern under hot, men att i detta sammanhang lyfta fram Israel, och inte fundamentalisterna i länder som Iran, Saudiarabien och Irak, är absurt." Ja det är absurd. Rekommenderar er att lyssna på P1-morgon.

Inga kommentarer: