fredag 12 oktober 2012

"Vi ångrar att vi flyttade hit"

I dagens tidning får vi läsa om sjuåriga Isac som inte får gå till skolan. Tidningen skriver: "Flytten till Strängnäs blev inte som familjen hade tänkt sig. Sjuåriga sonen Isac Linderdahl är autistisk, men har fortfarande inte fått börja i första klass som andra jämnåriga." Rektorn på Karinslundskolan säger till tidningen att Isac inte har kunnat börja i skolan tidigare. Han förklarar att de har varit extra noggranna i det här fallet för att Isac är inte vilken elev som helst. Alla elever är unika. Citat: "DN har i en rad artiklar beskrivit problematiken kring barn med extra stödbehov och som inte får den hjälp de behöver i skolan." Isac har inte ens fått komma till skolan! I över en månad har han varit hemma med sin mamma och väntat på att få börja i ettan. Det är en hjärtskärande berättelse.

Theresa-Lee Zonars, som har en son med autism, säger till SvD: "Det borde ligga i samhällets intresse att ta hand om de här barnen på rätt sätt. De ska också bli stora och bidra. Vad vill man ha för medborgare? Man kan inte räkna bort folk, man måste ta hand om alla." Ja, man måste ta hand om alla. När Strengnäs Tidning ställer frågor till kommunen om Isacs situation så erbjuds han en skolplats med personlig assistent. Detta händer bara ett par timmar efter att tidningen har tagit kontakt med kommunen. Fast till att börja med så får han vara i skolan bara en timme om dagen.

Mamman säger till tidningen: "Självklart handlar det här om att tidningen har tagit kontakt med kommunen. Han har skolplikt och den är fem timmar och inte en, som akut erbjuds." Isac har tur som har starka föräldrar som kämpar hårt för honom. Man kan undra hur länge han skulle ha få väntat på en skolplats om föräldrarna inte hade kontaktat tidningen?

Inga kommentarer: