torsdag 18 oktober 2012

Parken Zoo i Eskilstuna

Emanuel Karlsten skriver i DN: "Alla älskar ett bra drev. Den där känslan av stark vind i ryggen när vi är överens som grupp. När vi har hittat en syndabock, ett problem så stort och oöverkomligt att förändring måste till." Scoopjagande och blodtörstiga journalister får numera även sällskap av oss bloggare, twittrare och andra som hanterar de sociala medierna. Det kan inte vara lätt att vara dagens byte. Nu är det Parken Zoo i Eskilstuna som ligger mycket risigt till.

Gårdagens Kalla Fakta i TV4 innehåller upprörande avslöjanden om att utrotningshotade djur har blivit avlivade av oklara skäl och slängda huller om buller in i ett frysskåp. Eskilstuna-Kurirens ledarsida ställer frågan: "Varför dolde Parken sanningen?" En berättigad fråga att ställa. Det finns en gyllene regel; ljug aldrig för en journalist! Djurparkchefen Helena Olsson har ljugit. Jag såg programmet och det är ingen tvekan om den saken. VD på Parken Zoo Torbjörn Bergvall säger i dagens tidning att han fortsatt har förtroende för sin djurparkchef. Det var då det, inte nu. Nu säger han att han vill prata med Helena Olsson först. Han vet att medierna har fått blodvittring; han vet att någon måste offras, någon måste gå. Allmänheten vill ha en syndabock. Eller kommer stormen att lägga sig utan ett offerlamm denna gång?

Eskilstuna-Kuriren spekulerar: "Och så finns det en aspekt till i denna avlivnings- och mörkläggningshistoria. Parken Zoos ägarförhållanden är en av de mest brännande politiska frågorna i Eskilstuna. Motståndare till privatisering har just sett ett av sina främsta argument raseras: Kommunalt ägande av djurparken är ingen garanti för anständighet." Ingenting är en garanti för anständighet om det är fel människor som leder verksamheten. Det är konservativt att tro att det skulle vara en anständighetsskillnad mellan människor som arbetar inom privat sektor och de som arbetar inom den offentliga sektorn. Det är väl ingen som i anständighetens namn, som tror att det som har hänt på Parken Zoo har något med ägandeformen att göra?

Henrik Berggren skriver så klokt i DN: "Om sjuttiotalets falska löfte var att allt skulle bli bättre om det var statligt är vår tids illusion tron på att marknadsstyrning alltid ger de bästa resultaten. Det har lett till en urholkning av en viktig princip: allmännytta. Om man utgår från att de som arbetar inom den offentliga välfärden – lärare, läkare, sköterskor och så vidare – bäst styrs med ekonomiska incitament och drakonisk utvärdering eroderas också långsamt professionalismen, stoltheten och ansvaret hos dessa yrkesgrupper." Jag kan inget annat än att hålla med.

Nu uppmanar folk på facebook att vi skall bojkotta Parken Zoo. Man skall definitivt protestera mot det som har hänt på Parken Zoo. En bojkott kommer bara att leda till ännu sämre ekonomi för djurparken. Är det någon som tror att det löser problemen? Eskilstuna-Kuriren har en tänkvärd fundering: "Sedan kan man fundera på om små djurparker av Parken Zoos typ, med stora djur i trånga utrymmen, överhuvudtaget ska finnas i Sverige på 2000-talet." En bra fråga. 

En klok vän skriver på facebook: "Jag har en olustig känsla av att vissa människor (absolut inte alla så ta inte åt dig i onödan) njuter av att 'hata' och se andra misslyckas. Mycket olustig känsla. Just i det här fallet kanske jag har fel och flocken rätt men det känns lite som om tigerflocken ligger och kalasar på antilopen för att i morgon eventuellt upptäcka att det kanske var en ogenomtänkt idé att äta upp den sista honan på savannen. Det är liksom för sent att ångra sig när drevet och jakten satts igång. OM chansen finns att det är den sista honan man jagar så är det nog klokt att vara lite skeptisk och försiktig innan man stämmer in i jakten. Men ledaren i flocken är nöjd. Den här dagens krav på prestation och fångst är avklarad. I morgon är det en ny dag och en ny jakt."

Inga kommentarer: