lördag 13 oktober 2012

EU är ett fredsprojekt som är värt ett fredspris!

När jag kom hem från en god middag hos trevliga vänner i går kväll roade jag mig med att delta i facebookdebatter om den Norska Nobelkommitténs val av fredspristagare. Varje år njuter jag av att läsa vad storebror Sverige tycker om den Norske Nobelkommitténs val av fredspristagare, det finns ju ingen gång vi norrmän är så dumma i huvudet som just då, enligt många svenska kommentatorer/förståsigpåare. Det blir oftast ett himla rabalder i de svenska sociala medierna när den Norske Nobelkommittén har offentliggjort sitt val och jag tycker det är lika roligt, spännande och underhållande varje gång. Den kände svenske journalisten Lotta Gröning skriver i sin statusuppdatering på facebook: "Många har funderat över norska fredskommitténs överväganden. Jag gör det just nu. EU som fredsmäklare tillåt mig gapskratta...." 

Men det finns fortfarande några mer sansade, mer nyanserade och kloka tyckare kvar även i detta land.  Ledarskribenten på SvD Per Gudmundson skriver kort och gott: "EU är ett fredsprojekt, oavsett alla brister. Och det är värt ett pris." Eskilstuna-Kuriren hänger på och skriver i artikeln "Fredsunionen värd att fira": "Andra som kommenterat Fredspriset påminde dock om att tack vare EU så pratar länders regeringar med varandra i stället för att deras militära styrkor gömmer sig i skyttegravar och riktar vapen mot varandra. Hur Europa hade sett ut utan EU kan vi bara spekulera kring. När Unionen brottas med sin allvarligaste kris sedan samarbetet inleddes behöver Europa påminnas om allt gott den faktiskt har åstadkommit. 67 års fred mellan ärkefiender är stort."

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar priset och säger till DN: "Det är ett mycket välförtjänt pris eftersom EU är det mest framgångsrika fredsprojektet i världshistorien. Under 1 000 år har européerna i princip inte gjort annat än att slå ihjäl varandra, så det här är en fantastisk utveckling." Folkpartisten och EU-kommissionären Cecilia Malmström däremot tycker att det är ironiskt att norrmännen påminner om hur viktigt EU-samarbetet är. Hon säger till DN: "Det är ironiskt att norrmännen påminner oss om hur värdefullt samarbetet varit." En löjlig kommentar från en högt uppsatt politiker. Hon kanske tänker på att Norge röstade nej till att vara med i EU. Oavsett vad så är det en rätt korkad kommentar. Malmström borde kanske uppdatera sina historiekunskaper?

Vår pålästa utrikesminister Carl Bildt (M) säger: "Jag vill varmt gratulera 500 miljoner européer och den union som är den starkaste och viktigaste fredskraften i vår del av världen i vår tid." EU började som ett fredsprojekt, man skjuter inte på sina handelspartners med mera, och kommer att fortsätta vara just det. 

EU är ett fredsprojekt som är värt ett fredspris. Ett bra val Norge!Inga kommentarer: