söndag 7 oktober 2012

Antiziganism i Sverige

Svenska bensinmackar diskriminerar romer, visar en granskning som Ekot gjort. På en tredjedel av de mackar som testades nekades personer klädda i traditionella romska kläder att hyra bil, trots att det fanns bilar lediga. 22 av 65 mackar vägrade att hyra ut bilar till romer. Statoilmacken i Strängnäs var en av de 22 bensinstationerna som inte diskriminerade romer.  I Eskilstuna var det annorlunda.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tycker att det finns anledning att diskriminera romer. Han skriver på facebook: "Det kanske finns en anledning till att de nekas". Detta gav Erik Helmerson på DN inspiration till att söka efter artiklar om SD-politiker och domar. Han hittade två undersökningar som båda visade att var tionde SD-politiker dömts för brott. Detta föranledde hans fråga på twitter huruvida Sverigedemokrater verkligen borde få hyra bil:

"Var tionde SD-politiker dömd för brott, enligt två undersökningar. Får Sverigedemokrater hyra bil?"

Erik Helmerson berättar om reaktionerna: "Detta renderade mothugg om att politiker från andra partier var ännu mer brottsdömda. För att inte tala om journalister, som tydligen är en osedvanligt skum skara.
Inget av detta, särskilt vad gäller murvlarna, förvånar mig. Men slutsatsen måste då bli att Sveriges bensinmackar hellre borde hyra ut bilar till romska kvinnor än till män, politiker och journalister."

Strengnäs Tidning berättar om en romsk kvinna som var hotad till livet och sökte hjälp på socialkontoret i Strängnäs. Trots att tre tjänstemän träffade den romska kvinnan på socialkontoret fick hon inte någon hjälp. Kvinnan berättar för tidningen att tjänstemännen omedelbart hade vänt ryggen åt henne och vägrat att lyssna på henne när hon berättade om sin livssituation. Deras nonchalans vad beror den på? Fördomar eller okunskap? Romer har bott i Sverige i mer än 500 år.

Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet internationella romska och resande kvinnocenter, försökte övertyga socialkontoret i Strängnäs om att de måste hjälpa kvinnan som är utsatt för hot om blodshämnd. Blodshämnd är värre än så kallad hedersvåld. Rosita Grönfors berättar om sitt samtal med socialkontoret: "Jag vädjade i ett mycket akut läge, men de var inte intresserade. Jag har aldrig blivit bemött på det här sättet av ett socialkontor trots att jag jobbar med de här frågorna i hela Sverige. Det var som att färdas 40 år tillbaka i tiden. De gick alla undan när en romsk kvinna stod och behövde hjälp." 

Nu är det inte bara socialkontoret i Strängnäs som har diskriminerat och nonchalerat en romsk kvinna i nöd. När hon inte fick hjälp av socialkontoret så kontaktades kvinnojouren Måna. Där fick den romska kvinnan också nobben med förklaringen att det är väldigt svårt i en sådan här liten stad att ta emot romska kvinnor! Att den romska kvinnan har blivit utsatt för diskriminering både på socialkontoret och hos kvinnojouren Måna är fruktansvärt. Den ena är en skattefinansierad myndighet och den andra är en förening som mottar bidrag från skattemedel. Rosita Grönfors säger: "En svensk kvinna hade aldrig behandlats på det här sättet, hon hade fått hjälp omedelbart."

Inga kommentarer: