lördag 15 september 2012

Yttrandefriheten gäller väl för alla?

Alex Voronov skrev så här på twitter: "Maria Abrahamsson tycks ha glömt att hon nu är riksdagsledamot, inte ledarskribent." Han länkade sedan till denna bloggartikel av Maria Abrahamsson.

Jag gissar att det är de här orden Voronov har synpunkter på: "Mediefokus i dag har i stället handlat om Etiopiens frigivning av de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Två marxister som avskyr regeringen Reinfeldt är på väg hem, och regeringen Reinfeldt hyllar deras mod, det är så vi borgerligt sinnade fungerar. Hoppas att en S-regering hade gjort detsamma om exempelvis kristna höger-journalister hade råkat illa ut på Kuba."

Jag är inte helt säker på vad det är Voronov tycker att Maria Abrahamsson inte får tycka eller skriva därför att hon numera är politiker och inte längre verksam journalist. Är det journalisternas politiska hemvist eller uppfattningar hon inte får skriva om? Eller är det hennes fråga om huruvida en S-regering skulle ha gjort detsamma om exempel kristna höger-journalister hade råkat illa ut på Kuba som provocerar? Jag vet faktiskt inte. Men, jag begriper inte varför det skall finnas någon skillnad mellan vad en politiker får skriva på sin blogg och vad en journalist får skriva i en tidning. Yttrandefriheten gäller väl för alla?

DN skriver: "Presskonferensen avslutades med ännu en indignationsfråga om hur det kändes att den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson beskrivit Persson och Schibbye som två hemvändande marxister." Johan Persson svarar: "Det är väl jätteskönt att vi lever i ett land där hon kan skriva vad hon vill."

Ja, det är fantastiskt att bo i ett land där folk får tänka fritt och även i skrift få uttrycka sig. Det jag däremot tycker är skrämmande är att en ledarskribent på en svensk tidning uppenbarligen inte tycker att yttrandefriheten även skall gälla för våra riksdagsledamöter.

Inga kommentarer: