måndag 3 september 2012

Vit period kan bli en god vana

I DN:s söndagsbilaga läser jag artikeln "Vit period kan bli en god vana", skriven av Lotten Wiklund. Jag hittar tyvärr inte artikeln på nättidningen så jag kan inte länka till den. I artikeln berättar Ann Hellströmmer, 54 år, att hon sedan 20 år tillbaka tar en eller två vita månader om året. Avhållsamhet är en bra metod för att kompensera för de perioder vi dricker lite mer.

Både min man och jag har under flera år gjort precis så som Ann Hellströmmer gör. Vi har flera vita månader varje vinter. Innan jag var 30 år hade jag knappt druckit alkohol alls. Jag har aldrig gillat öl eller sprit och jag har växt upp i ett hem med en pappa som var nykterist. Det serverades aldrig alkohol i mitt barndomshem. Jag är glad för det. Efter att jag som vuxen flyttade från Norge till Sverige har dock även min alkoholkonsumtion ökat. Huruvida svenskar dricker mer än norrmän skall jag inte uttala mig om då jag inte vet svaret på den frågan. Det jag däremot vet är att mina norska vänner dricker betydligt mindre och mer sällan än vad mina svenska vänner gör.

I dag räknar man med att tio till fjorton procent av svenskarna någon gång kan drabbas av alkoholism och en del av de tillfrisknar. Att missbruka alkohol handlar inte alltid om att personen är beroende av alkoholen, det handlar ofta om ett vanebeteende som styrs mycket av vilka man umgås med. Jag kommer så väl ihåg första året min man och jag började med våra alkoholfria månader. Jag ville bjuda några goda vänner på middag. Min man sa att vi inte kunde bjuda till middag och fest utan att servera alkohol, det gick inte för sig, enligt honom. Det blev ingen middagsbjudning den gången. Men, jag har funderat mycket över det min man sa.

I Sverige har man anammat det kontinentala drickandet, det vill säga att dricka lite vin mest varje dag. Vi har samtidigt behållit det mindre charmerande helgsupandet. Kombinationen av dessa två alkoholkulturer är nog inte så hälsosam eller vällyckad. I artikeln "Drick smartare - och må bättre" skriver Astrid Johansson: "Men att tacka nej till alkohol är sannerligen ingen lätt match, konstaterar hon. Det hör till det mest provocerande man kan göra i det svenska samhället. Knappt ens graviditet eller bilkörning anses vara acceptabla skäl. Ett litet glas kan du väl ta, tycker de flesta. Det har faktiskt hänt att jag tackat ja till ett glas och sedan inte druckit något av det, bara för att slippa tröttsamma diskussioner."

Oavsett vad så vill jag bara uppmuntra andra till att testa vita perioder. Det finns många goda skäl för vita månader. Man mår bättre, sover bättre, behåller vikten lättare och koncentrationsförmågan ökar. Sen låter man levern vila. Och de vännerna som inte kan umgås utan att förtära alkohol får snällt vänta tills de vita månaderna är över eller ta med sig egen dryck till middagen!

5 kommentarer:

Nicke sa...

Att man känner ett behov av att ta "vita perioder" visar ju på att ens alkoholkonsumtion övriga delar av året är ett problem. Annars skulle man aldrig få för sig att ta någon vit period. Vita perioder är dock mest ett självbedrägeri och ett sätt att rättfärdiga, inför sig själv och andra, den konsumtion man har övriga tider. Naturligtvis är en mycket bättre lösning på problemet att istället ta tag i konsumtionen rent allmänt, och få ner den till en nivå som är lämplig. Jag är förvånad att du som arbetat med missbrukare inte ser problemet på detta sätt.

Margit Urtegård sa...

Hej Nicke

Och jag är förvånad över att du är beredd att kalla vita perioder för självbedrägeri. Att jag, fast jag har arbetat med missbrukare, inte ser saker på ditt sätt är vare sig märkligt eller fel. Vi är olika individer, vi har olika erfarenheter och olika kunskaper.

Det finns riskbruk och det finns missbruk, jag har aldrig varit någotdera. Men, jag gillar att låta bli att dricka på vintern och öka träningen i stället.

Jag har aldrig supit skallen av mig på helgerna, jag har aldrig druckit varje dag i veckan. Om du tycker det är provocerande på något sätt att jag uppmuntrar folk att ta vita månader så får det stå för dig.

Systembolagets försäljningsstatistik är tydlig. Efter sommarens ofta ymniga alkoholkonsumtion trappar vi ned. För en och annan blir det även vita månader. Vita månader är som sagt bra. Jag moraliserar inte, jag uppmuntrar mina läsare att prova på att ha vita månader. Ditt inlägg däremot osar både av moral och fördomar.

Mats Werner sa...

Precis som Du har jag sedan många år praktiserat två vita månader. Från början var det en efter kräftsäsongen, men så blev det en till efter jul och nyårshelgerna. Inte heller jag dricker särskilt mycket ens under kräft- och jultid och från början hade min vita månad också ett annat syfte. Avståendet innebär inga svårigheter för mig. Däremot innebär mina månader också ett avstående från godis och sötsaker vilket är mycket svårare.

Jag ser det som en slags reningsprocedur, vilket det naturligtvis är.

Däremot tycker jag nog inte ni behöver avstå från att bjuda vänner på middag för att ni har en vit månad. Ni kan väl servera era gäster vin utan att ni själva behöver dricka. Om ni känner att gästerna kan känna sig obekväma så kan ni ju se till att era glas innehåller ett alkoholfritt alternativ plus att ni serverar alla ett glas vatten bredvid. På så sätt behöver inte någon ens märka det hela.

Nicke sa...

Nja, mitt inlägg osar nog varken av moral eller fördomar. Men visst är det känsligt när någon kommenterar ens relation till alkohol (exempelvis genom att påpeka det underliga i att känna att vill (behöver?) ta vita perioder. Din reaktion är fullt naturlig, Margit. Men det betyder inte att jag har fel.

Du talar om att "låta levern vila", "man mår bättre, sover bättre" och att "koncentrationsförmågan förbättras". Om alla dessa saker påverkas negativt under de perioder man dricker alkohol, då ska man nog reflektera över sin konsumtion. Det är bara det jag säger...och jag tror som sagt inte att den bästa lösningen på de aspekterna är en tillfällig nollkonsumtion för att sen gå på't igen...

Jag håller dock med Mats W om att det verkar väldans konstigt att dessutom påtvinga andra sin egen vita period (i vart fall vad gäller att inte heller bjuda andra på alkohol under dessa perioder). Vad hindrar er från att dricka alkoholfritt men bjuda era gäster på alkohol? Tycker man det känns konstigt eller svårt är nog också det en anledning att reflektera över sitt eget förhållande till alkohol.

Margit Urtegård sa...

Hej Nicke

Nej det är inte känsligt att någon kommenterar min relation till alkohol, i alla fall inte om de vet någonting om den:-)

Du skriver: "Naturligtvis är en mycket bättre lösning på problemet att istället ta tag i konsumtionen rent allmänt, och få ner den till en nivå som är lämplig." Jag skriver att min alkoholkonsumtion har ökat efter att jag kom till Sverige, från mer eller mindre noll till lite oftare, men den har aldrig varit något problem. Jag uppmuntrar mina läsare att ta vita perioder, för att det är bra av många olika orsaker. Det skrevs om det i DN:s söndagsbilaga och då blev jag inspirerad att skriva om just det.

Jag behöver inte ta vita perioder, men jag valde att börja med det för många år sedan och det var när jag mer aktivt började att träna under höst- och vintermånaderna igen. Det var helt naturligt för mig att göra det då jag gjorde detsamma när jag var ung. Sundare mat och ingen alkohol ger bättre och snabbare effekt. Jag tycker att hösten och vintern är en ganska mörk och tung tid, har alltid tyckt det, och därför tränar jag extra mycket samt tänker mer på vad jag äter och dricker.

Jag tycker inte det är konstigt eller svårt att låta bli att dricka alkohol fast andre gör det. Det händer mig ganska ofta under de ca fyra vita månader jag har varje vinter, jag går ju inte under jorden under de månaderna.

I och med att jag är van från Norge att man kan ha middagsbjudningar utan alkohol inblandat så har jag tänkt mycket över varför det är så annorlunda här i Sverige. Det kanske du vet?