söndag 9 september 2012

Sms-lån borde förbjudas

Erik Helmersson på DN tar ofta upp angelägna frågor. I lördags skrev han om snabblån, så kallade sms-lån. Han skriver: "Naturligtvis står det folk fritt att ingå (nästan) vilka avtal de vill. Man kan vara snusförnuftig och tycka att den får skylla sig själv som tror att lösningen på de ekonomiska problemen finns bara några knapptryck bort. Men nu är människan stundom ett bräckligt käril. Vi kan alla handla i desperation och sakna sinnesnärvaro att läsa det finstilta och säkerställa att vi om en månad har täckning för det lån vi tar i dag. Det är trots allt stötande att det finns företag vars affärsidé är just att exploatera denna svaghet och desperation." Jag håller fullständigt med honom.

Janne Åkerlund hos Kronofogden berättar att sms-bolagen ofta brister i kreditprövningen och lånar ut till personer som inte har möjligheter att betala tillbaka pengarna. SvD Näringsliv skriver: "Han har gått igenom omkring 600 anmälningar och konstaterar att 32 procent av de som fått lån redan hade betalningsanmärkningar eller var restförda för skulder hos Kronofogden. Bland ungdomarna var den siffran hela 70 procent."I de fall sms-låneföretagen inte ens har bemödat sig med att göra en kreditprövning borde de inte få tillbaka sina pengar. Det är förkastligt att skuldsätta unga människor på det här sättet. För enligt många reportage och artiklar som har berört det här temat så är det i första hand unga personer som råkar illa ut och hamnar i en skuldfälla de har svårt att ta sig ur.

Vissa av sms-låneföretagen har en effektiv ränta på tusentals procent; det kallas för ockerränta och är förbjudet. Helmerson skriver: "För ocker döms också den som vid kreditgivning (...) bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestation." Så står det i brottsbalken.

Regeringen vill skärpa kraven på företag som sysslar med snabblån. Finansminister Peter Norman (M) har en ambition att Finansinspektionen skall utföra/genomföra en tillsyn av sms-låneföretagen i år. Man kan ju fundera över varför han inte har gjort något åt frågan/problemet tidigare? Är det för att det är en klassfråga? Det kan ju vara så att Peter Norman, precis som statsminister Fredrik Reinfeldt (M), mest känner till etniska svenskar mitt i livet som inte är arbetslösa och de behöver förmodligen inga sms-lån!

4 kommentarer:

Annonym X sa...

Jag är emot förbud, alla individer måste tänka själva, och ta ansvar för sina gärningar. Jag vill ändå säga att jag inte tycker det är bra med SMS lånen, men det kanske finns de som haft nytta av ett tillfälligt lån?

Johan R. Sjöberg sa...

Jag instämmer. Förbjud eländet!

Bengtsson sa...

Har ändrat åsikt i frågan efter att en kompis hamnat i det där träsket på grund av spelmissbruk.

Jag tycker det är att utnyttja folk i trångmål och det borde faktiskt förbjudas.

Anonym sa...

Välkommen till 24Hour Loan Tjänst

Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång? Skyndsamt behöver pengar för att få ut av skulden? Behöver pengar för expansion eller etablering av ett eget företag? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande lån företag. 24Hour Lån Tjänsten är ett av de största säkrade lån företag i Storbritannien och vår vänliga och erfarna personal har möjlighet att behandla din ansökan snabbt och effektivt. Du får låna över någon term 1-25 år och låna något belopp från £ 2,000 till £ 50,000,000.00 för något ändamål.

Typer av lån vi erbjuder är:

Personliga lån
Kortfristiga lån
Skuldkonsolidering lån
Online lån
Snabba lån
Lån Alla ändamål
Kredit termer
Dåliga krediter lån
Billiga lån
Negativa kreditlån
bostadslån
Bad kredit problem
Secured lån

Med en låg ränta på 3% på alla delar av världen. Programmet är tillgängligt för sökande som är 18 år och äldre.

För mer information, vänligen kontakta via e-post: 24hourloanservice@gmail.com
Hälsningar
Larry Fox