onsdag 19 september 2012

Skolkaos ska leda till högre betyg

Jag läser Strengnäs Tidnings artikel "Skolkaos ska leda till högre betyg" och vet inte om jag skall skratta eller gråta. Hundratals elever har bytt skola på grund av Fredrik Lundgrens (FP) stora omorganisering av skolor i staden. Han säger till tidningen: "Jag är så glad för att vi lyckades genomföra omorganisationen." Så bra att han är glad! Fast hans uppgift eller uppdrag är inte att tillfredsställa sig själv och sitt eget ego. Det borde han begripa. Vilka andra är glada över skolkaoset som Lundgren är pappa till? Roggeskolan, Lundgrens förra arbetsplats, är självklart glada. De kommer att få många flera elever nu när de startar flera klasser. Många kommer att söka sig dit och det mycket tack vare deras förra biträdande rektor Lundgren. Den väntade elevflykten från Paulinska skolan kommer att gynna friskolorna.

Mariefredspartiets Dag Bremberg säger till tidningen: "Skolan borde vi ha kunnat vara överens om att satsa på, med mer pengar till lärare och läromedel, särskilt om man utgår från de vallöften som hördes för två år sedan. Men, den styrande alliansen har valt att minska resurserna till lärare och i stället slösa tid och pengar på att flytta elever, klasser och hela skolor. Denna vansinniga flyttkarusell har drabbat barnen - och deras resultat." Kloka ord från Bremberg. Han har helt rätt; denna vansinniga flyttkarusell har verkligen drabbat barnen.

När jag läser debattartikeln "Utanför utanförskapet" så tänker jag på Fredrik Lundgren (FP). Inte för att han på något sätt är utanför, han är ju född med en guldsked i munnen, men för att han är en av de som ställer andra människor utanför. Prästen och den frivilliga socialarbetaren Kjell Wiklund skriver: " Det finns något system, någon politik, någon aktör i samhället, som ställt människor utanför. När vi inser detta, kan vi diskutera vad och vem det är." I Strängnäs så personifierar Fredrik Lundgren (FP) allt detta. Han slår undan fötterna på den kommunala skolan. Han bidrar till att den kommunala skolan utarmas på resurser, vilket kommer att leda till att flera ställs utanför. Och vill det sig riktigt illa så ställs de till slut utanför utanförskapet.

Strängnäspartiets Jan Eriksson säger till tidningen: "Underkänt. Resultaten sjunker, kvaliteten sjunker, föräldrarevolter, folkomröstningar. Listan kan göras lång och läget är katastrofalt." Det är katastrofalt när köerna till friskolorna ökar lavinartat. Inte för att det är något fel på friskolorna, de flesta av de vi har i vår kommun fungerar nog relativt bra även fast inte alla deras elever heller uppnår godkänt i alla ämnen. Även den respekterade gymnasieskolan Europaskolan "levererar" elever till KOMVUX för att läsa upp betyg. Och det finns elever som har gått på Montessoriskolan som är tvungna att läsa på det individuella programmet på Thomasgymnasiet, numera kallad introduktionsprogrammet. Det är en katastrof när fler och fler tappar tron på den kommunala skolan.

Tidningens reporter Kristina Levin frågar Lundgren: "När kommer vi se bättre betyg?" Lundgren svarar: "Det skall vi se redan våren 2013. Annars har vi misslyckats och har inte vid makten att göra." Det är nog många som redan nu tycker att Fredrik Lundgren (FP), hans polare och deras nyttiga idioter inte har vid makten att göra. Att det ska behöva offras elever och deras framtid för att de själva skall inse detta faktum är bara alldeles för sorgligt. Jag hittar inte ord!

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja, Margit! Vi får kolla upp detta framåt våren och påminna Fredrik om hans uttalande då. Men även om utvecklingen inte går hans väg blir det väl som med Tord och LOV! Han dagtingar med sitt samvete, tiger och sitter kvar på sin välarvoderade rumpa!

Annonym X sa...

Det som gör ont är att det är ett antal elever som går nu, som får lida för den inkompetens som råder, dessa elever blir offrade, och jag hoppas att så många som möjligt får möjlighet, och orkar läsa upp sina betyg. den nuvarande skolledningen och även Jens borde skämmas, och ställas till svars inför alla drabbade elever , glöm inte detta 2014