onsdag 12 september 2012

Satsar Strängnäs på skolorna?

Kommunalråden Fredrik Lundgren (FP) och Jens Persson (C) hävdar i en insändare att de satsar på skolorna. De påpekar bland annat att vi under många år lagt för mycket pengar på skollokaler och för lite på lärande. Intressant med tanke på att de har beslutat att lägga 100 miljoner kronor extra på lokaler.

Fredrik Lundgren (FP) och Jens Persson (C) skriver: "Vad som däremot utmärker Strängnäs är att vi under många år lagt för mycket pengar på skollokaler och för lite på lärande. Den nu genomförda omorganisationen är vår främsta åtgärd för att hantera denna obalans." Varför lägger då den styrande majoriteten 100 miljoner extra på lokalerna? Vi betalar hyra till bolaget, som äger lokalerna. Nu skall de få ytterligare pengar för att renovera skollokalerna som hyresgästerna (läs skolorna) redan betalar dyr hyra för. Varför då? Underhåll ingår i hyran.

Det var nämligen huvudargumentet till Torgny Jonsson (C) när han lurade i oss att det skulle bli så bra att flytta skattefria lokaler kommunen själv ägde in i ett bolag, det skulle bli så bra med renovering och underhåll, enligt honom. Nu får vi skjuta till skattepengar för att göra något vi redan har betalat för. Och sen kommer hyran att höjas för att standarden har höjts och vi får betala ännu en gång till. Så några mer pengar till lärare och elever kommer vi nog inte att se.

Så jag vet inte hur herrarna Lundgren och Persson har räknat. Är det någon som kan förklara hur det skall bli pengar över till lärande när så mycket försvinner till lokaler? 

1 kommentar:

Mats Werner sa...

Det är samma vansinne som resulterade i att Palatset i Stockholm gick i konkurs och nu Musikaliska som står på tur!

Att påstå att lokaler som byggts för så specifika ändamål som skolor eller gamla musikaliska akademien, kan ha en marknadshyra är ju bara löjligt. Vilket annat ändamål skulle en skolbyggnad kunna användas till utan stora ombyggnader?

Dessa "internaffärer" som det innebär att en kommunal hand tar emot "hyra" av en annan kommunal hand, kan aldrig annat än fördyra förloppet.