fredag 14 september 2012

Lundgren vår lokale president?

Per Engkvist skriver: "I Strängnäs 'kryssades' den okände och oerfarne Fredrik Lundgren (FP) in till Barn- och Utbildningsnämnden för att han var ett av få namn på listan och för att några få kände till hans bakgrund som lärare. Ingen kunde känna till hans agenda." Fredrik Lundgren var nog ganska okänd för de flesta när han blev vald till barn- och utbildningsnämndens ordförande efter valet 2010. Men, någon politisk dununge var han inte. Vi inom politiken kände väl till honom innan han fick denna höga position.

Han var viceordförande i Teknik- och fritidsnämnden när jag var ordförande för densamma delar av förra mandatperioden. Han var redan då känd för sitt temperament och intolerans för oliktänkande. När jag försvarade parkarbetarna som demonstrerade skällde han ut mig framför många toppolitiker i kommunen. Killen var röd i ansiktet av förbannelse och fradgan flög. Inget som gjorde mig rädd direkt, människor som tappar kontrollen på det sättet är bara patetiska och inte särskilt farliga. 

Efter att Fredrik Lundgren (FP) blev ordförande i barn- och utbildningsnämnden åkte kommunstyrelsen på teambildning i Eskilstuna. Då hade Fredrik Lundgren precis bestämt att de kommunala skolorna skulle införa obligatorisk läxhjälp. Något som skolchefen Lillemor Bylund var emot. Hon tyckte inte att det var en fråga som politikerna skulle lägga sig i. Hon var ju skolad sedan länge i att politiker skall bestämma/besluta vad och förvaltning och tjänstemän skall bestämma hur det skall genomföras. När hela kommunstyrelsen satt i en ring och teambildade tog Fredrik Lundgren fram sin laptop och läste upp den mailkorrespondensen han hade haft med Lillemor Bylund i frågan.

Med stolthet berättade han hur han hade satt Bylund på plats; han hade visat henne vem som bestämmer, tillade han. Triumferande berättade han om den pågående tuktningen och exalterad förklarade han hur viktigt det var för honom att skolchefen skulle lära sig var skåpet skulle stå. De flesta ledamöterna i kommunstyrelsen skrattade, de visste väl inte vad de skulle säga. Jag blev tyst, fundersam och förskräckt. Jag tänkte på hur annorlunda jag hade behandlat min förvaltningschef när jag var ordförande. Lars Johansson var samhällsbyggnadschef när jag var ordförande i Teknik- och fritidsnämnden och vi hade ett mycket bra samarbete. Fredrik Lundgrens föraktfulla sätt att vara politisk ledare på har jag svårt att respektera.

Någon frågade i en insändare, som inte finns på nättidningen, får man verkligen som kommunalråd uppföra sig hur som helst? I Strängnäs kommun så får man uppenbarligen det. Omogna pojkspolingar som inte har respekt för duktiga medarbetare och erfarna tjänstemän borde inte få vara politiska ledare. Men, för tillfället är det så vi har det i Strängnäs kommun. 

Inga kommentarer: