måndag 10 september 2012

Köer på nya Trädgårdsgatan!

I dag var det några initiativrika medborgare som ordnade med lite civil olydnad mitt i vårt idylliska Strängnäs.

En av de skrev på facebook: "Jag har ringt och pratat med flertalet av butikerna på Trädgårdsgatan och alla välkomnar en motaktion från medborgarna. Kl 17.00 möts vi på Visholmens P och åker sedan in och parkerar bilarna innanför bommarna. Kanske ska passa på att fika/köpa pizza/handla mat/köpa färg eller dyl när vi ändå står där? :) Dela gärna detta på din tidslinje. Ses."

Jag åkte dit för att fotografera och rapportera, dock utan bil då min man hade den på annan ort. Titta på bilden. En av stadens vackraste gator ser numera ut som ett skämt. På ena sidan av gatan har man tagit bort varenda parkeringsplats. Nu skall varutransporter och de som vill handla slåss om ännu mindre utrymme. Det är ju helknäppt. Nu blir det Kilenkryssets Solberga som gynnas när handlarna i staden slås ut. Vi får hoppas att denna fredliga aktion får politikerna i majoriteten att besinna sig.

8 kommentarer:

Mats Werner sa...

Det ser ut som om jag värjer mig på bilden, men sanningen är ju att också min bil står där innanför pollarna som protest mot denna nya idioti från den styrande majoritetens sida.
Att i ett läge då man borde göra allt för att istället fylla de allt fler tomma butikslokalerna, så försämrar man möjligheterna för de handlare och krögare som trots allt finns kvar att bedriva sin verksamhet. Hur ska man kunna tolka det annat än som att man som Du mycket riktigt påpekar istället vill gynna Solberga handelsplats som ju finns "inom familjen".
Det har sagts mig att också Beckmans nu flyttar runt hörnet till Järnvägsgatan. Kan det bero på att man där får en bättre tillgänglighet för bilburna kunder?

Jag har också bloggat om detta.

Annonym X sa...

Ännu ett exempel på komunal galenskap,ingen lyssnar på oss vanliga medborgare.
Jag har alltid försökt att göra mina inköp i centrala Strängnäs, och måste av olika orsaker använda bilen, det har så gott som alltid gått att hitta en parkering, men nu har jag bestämmt mig för att göra sågott som samtliga inköp ute vid Solberga, jag är helt enkelt mer eller mindre tvingad till det beslutet.
Enl. vad jag kan se finns det för tillfället ca 12 tomma butikslokar inne i Strängnäs, det lär bli fler.

Anonym sa...

kan inte annat än att hålla med. jag blev fast på trädgårdgatan i nästan en kvart efter jag kommut från mitt snabbärende att köpa medicin till min häst. jag hade svängt in på denna gata som jag brukar i hopp om att hitta en närliggande parkering då jag hade bråttom men när jag kommer ut så står en varubil och lastar av och det är en kö med bilar så långt ögat kan se både upp för eskilstuna vägen och ner för storgatan. alla med motorerna på. strängnäs måste vara en av de få som arbetar för att öka luftföroreningarna i centrum istället för att minska. normalt sett så måste man oftast köra ett par varv runt centrum för att hitta en parkering men nu är det ju stört omöjligt. då jag bor på landet kan jag inte med dagens bensinpriser unna mig att åka och bara handla utan måste planera min inköp och med tanke på den bensin som kommer att gå åt i framtiden så blir det nog tuna park istället där både apotek och system också finns samt närliggande parkering. muko

Katharina sa...

Jag uppskattar att bilarna är borta. Det var ständiga inbromsningar då barn försökte gå över vägen men inte syntes över parkerade bilar. Centrum i Södertälje klarar sig fint med en gågata och likså Eskilstuna. Bara Strängnäsbor vill parkera precis utanför bolaget och slippa gå. Eftersom bolaget nu inte finns i Solberga så tror jag inte alls att folk kommer fly till Solberga utan parkera bilen och GÅ till centrum. Ni lär kanske få lite extra vardagsmotion, men överlever nog det med.

Katharina sa...

Att butikerna står utan kunder handlar ju främst om de urkassa öppettiderna. Vem kan ha butiker som stänger !8.00 och håller stängt på helger. Det är inte då folk har tid att handla. Större utbud på varor, bättre lokalhyror för butikerna och lägre priser till kunden och längre, bättre öppettider. Då handlar folk. Det handlar väl inte om att man måste parkera bilen 200 meter bort?

Katharina sa...

Och nu inser jag att man får parkera på ena sidan. Jag jublar till hälften och ser fram emot den dagen då enbart rörelsehindrade får parkera där.

Margit Urtegård sa...

Hej Katharina.

Tusen tack för dina synpunkter.

Du skriver: "Att butikerna står utan kunder handlar ju främst om de urkassa öppettiderna. Vem kan ha butiker som stänger 18.00 och håller stängt på helger." Jag tycker att det är bra öppettider och butikerna är inte stängda på lördagar så vitt jag vet.

Själv tillhör jag de som helst går eller cyklar ner på staden för att handla och vi är många. Frågan handlar delvis om butikernas överlevnad och handlarna säger själva att varje parkeringsplats som tas bort förlorar de pengar på. Jan Nilsson, på kommunen, gjorde en analys/beräkning över hur mycket dessa parkeringsplatser var "värda" för handlarna för några år sedan och det handlade då om flera hundra tusen kronor per plats. Värdet har nog inte sjunkit sedan dess, snarare höjts.

Tillgänglighet och bekvämlighet är oerhört viktigt för en fungerande handel. Det är en av orsakerna till att externhandel expanderar, det är lätt att hitta parkeringsplatser där.

Jag tänker även på alla de som inte åker till Solberga för att handla; de som helst handlar i centrum. Om butikerna får lägga ner får ju alla sätta sig i sina bilar och åka utanför centrum för att handla. Hur miljövänligt är det?

Katharina sa...

Jag har svårt att tro att en parkeringsplats precis utanför butiken genererar flera hundratusen. Den som tar platsen utanför butiken kanske inte ens handlar där utan går till Bibblan!? Eller går till Röda korset och lämnar flera kassar med kläder. Det måste vara andra faktorer som är viktigare för kunderna. Att ha en gata där man kan strosa fritt utan att riskera bli påkörd lockar ju folk till att promenera och göra spontanköp.