tisdag 14 augusti 2012

Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna!

Aftonbladet skriver: "Försvarsminister Karin Enström (M) vägrar att kalla Saudiarabien för en diktatur. – Det är en hård regim som inte har några fria val, säger hon till Sveriges Radio. Nu kritiseras hon av människorättsorganisationer. Saudiarabien har inga fria val, kvinnor får inte köra bil och piskning och amputering finns i straffskalan."

Efter detta bisarra uttalandet var försvarsministern självklart tvungen att göra en pudel. Hon fick förmodligen hjälp av Carl Bildt (M) som har ett eget sätt att beskriva diktaturen Saudiarabien. Han lullar nämligen in det i det mindre använda begreppet "absolut monarki". Han kanske hoppas att familjen som styr Saudiarabien inte begriper vad det betyder?

Försvarsminister Karin Enströms (M) pudel låter så här: "Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki, där det förekommer grova brott mot mänskliga rättigheter. Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur." Herregud, är det verkligen så svårt att tala klarspråk? Det är ju pinsamt.


Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger: "Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna, och det borde regeringen kunna säga. Jag minns i valrörelsen 2006, då de borgerliga sade att det skulle införa en moralisk kompass i utrikespolitiken. Men det här är ju en moralisk kollaps." Ja, man skall kalla saker vid deras rätta namn och detta är verkligen en moralisk kollaps.

1 kommentar:

Margit Urtegård sa...

Halvnorske Jan Björklund (FP) är mindre feg och mer tydlig, han säger: "Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer, och det bör inte råda någon oklarhet om Sveriges position." Bra Björklund!