onsdag 29 augusti 2012

Den patriarkala bondepartisten Jens Persson (C)

Margot Wallström (S) beskriver Göran Persson (S) så här: "Ändå har jag svårt att se någon riksbuffel framför mig, bara en arbetsledare som mänskligt nog grips av en viss svindel där uppe i tornet och som mer eller mindre desperat söker kontakt med de gamla arbetskamraterna under honom, med hjälp av en fumlig skämtsamhet som han blivit alldeles för mäktig för, men han vägrar inse det." När jag läser detta tänker jag på det patriarkala bondepartiets kommunalråd i Strängnäs, Jens Persson. Han har blivit vår arroganta kommunbuffel. En ganska omogen kille som har blivit totalt maktfullkomlig och blind.

Strängnäspartiet har nu fått tillbaka sin ordinarie ledamotsplats i kommunstyrelsen. Tidningen skriver: "Margit Urtegård menar att kommunalrådet Jens Persson (C) förhindrar henne att utföra sitt uppdrag i kommunstyrelsen . - När vi har möten ger han mig inte ordet trots att jag räcker upp handen, får jag ändå ordet avbryter han mig, fräser åt mig och nonchalerar mig, säger hon." Jag är glad för att Erik Berg (SP) nu går in i kommunstyrelsen i stället för mig. Han har stor livserfarenhet och har en naturlig pondus genom sitt kön och sin höga ålder. Jag har fått nog av Jens Perssons "könsapartheid", härskartekniker, oförskämdheter och maktmissbruk för den här gången.

Jens Persson säger till tidningen: "Men med min tydliga ledarstil får man både vänner och fiender. Och att oppositionen inte gillar mig, det är ju fullständigt normalt. Jag har sagt det förr, jag är ingen velourchef." Nu är det ju så att Jens Persson är ingen chef, i alla fall inte i kommunhuset, han är kommunalråd och inget annat. Men, det begriper han uppenbarligen inte. Dessutom saknar han helt den charmiga och nödvändiga egenskapen ödmjukhet som duktiga ledare behöver. Vilka andra ledare skulle ta folks avhopp med en klackspark och total likgiltighet? Hans företrädare Torgny Jonsson hade aldrig några fiender. Varför har Jens Persson behov av att betrakta sina politiska motståndare som fiender? Meningsmotståndare ja, men fiender?!

Jag är ursprungligen bondläpp precis som Jens Persson är. Skillnaden är att jag har tagit mig därifrån och sett och upplevt andra saker. Jag har bott i tre olika länder, jag har bott i olika städer och i flera små samhällen. Jens Persson däremot är som klippt och skuren till och ur den svenska filmen "Jägarna". Kanske därför han valde att åka ut på ripjakt i måndags i stället för att gå på kommunfullmäktigesammanträde?  Det var trist att han gjorde den prioriteringen för det var flera kommunfullmäktigeledamöter som hade frågor som de ville ställa till kommunstyrelsens ordförande. Men kan man nonchalera starka kvinnor kan man väl strunta i kommunens folkvalda också?

När jag blev utmanövrerad från Strängnäspartiet 2011 så fick jag veta att Jens Persson (C) var väldigt aktiv och engagerad i att få mig bort från kommunstyrelsen. Jag förstod aldrig varför. Det fick jag veta för ett par veckor sedan. Efter att jag blev vald till Strängnäspartiets gruppledare skrev jag en bloggartikel om Jens Persson där jag bland annat nämnde att denna patriarkala Centerpartist hade lagt skulden för en olagligt nedgrävd häst på sin flickvän, något tidningen hade berättat om mycket tidigare. Det fick visst herr Persson att se rött och han ringde därför till en mycket konflikträdd Strängnäspartist och krävde min avgång. Det kom inte som en chock precis, men det är anmärkningsvärd att Strängnäspartiet lät sig styras av Rotarygrabben Jens Persson. Jag är faktiskt imponerad över att herr Persson kände till den svaga länken i Strängnäspartiet, men spelar man fult så vet man kanske sådant av naturen?

Det är inte första gången detta lilla bondeparti har försökt styra över vilka företrädare som skall leda andra partier i den här kommunen. Jag kommer så väl ihåg när det tidigare kommunalrådet Kia Hjelte (M), mandatperioden 1998-2002 blev utfrusen och därför valde att avgå. Då hade Centerpartiet önskemål om vilken person Moderaterna skulle välja till kommunalråd efter Kia Hjelte och när de inte fick som de ville så valde de att slänga ut Moderaterna från majoriteten i stället. KD, C och FP styrde resten av mandatperioden med stöd av/från S.

Och ingen har väl glömt vad som hände när Moderaternas Ann Landerholm gjorde bort sig rejält förra mandatperioden? Centerpartiet och Folkpartiet ville att Moderaterna skulle byta ut henne och när de vägrade så slängde de ut SP, M och KD och ingick i en ohelig allians med Socialdemokraterna resten av mandatperioden.

Det konservativa och inskränkta Centerpartiet i Strängnäs kommun har mig veterligen aldrig haft en kvinna på toppen. Som de beter sig så lär det väl dröja mycket länge innan någon kvinna törs kandidera till en topp-post i det partiet. Jens Persson styr partiet med järnhand.

Lite historiebeskrivning från en som har varit med länge! Take It or Leave It.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte riktigt klokt att ett fjuttparti som Centern kan få dominera,och bestämma, hela politiken.Sossarna är ju nur svaga som helst, och FP finns dom överhuvudtaget?
MP har man köpt för en billig penning, och dom fogar sig snällt.
Alla Strängnäsbor kan väl inte vara blinda för vad som händer??
Tänk er för vid nästa val!

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Nej, det är inte riktigt klokt att Centerpartiet med sin/deras medeltidsprofet i ledningen får dominera Strängnäspolitiken. Jag hoppas och tror att alla Strängnäsbor kommer ihåg alla Jens Perssons (C) fadäser till valet 2014. Håller med dig, alla borde tänka sig för vid nästa val!

Mats Werner sa...

Det var ju som jag skrev i en Facebook-kommentar så att jag HELT OSÖKT kom att tänka på vår lokale kommunbuffel när jag läste Margot Wallströms beskrivning av Göran Persson. Den är mycket träffande.

Perssons uttalande i tidningen är lika skrämmande. Den visar på stor omognad om han tror att en despotisk ledarstil är något positivt. Han kallar den "tydlig" men det är ju bara larvigt.

En god ledare lyssnar på dem han är satt att leda (läs Margots beskrivning av Ingvar Carlsson) och tar intryck när han så finner gott. Men Herr Persson finner uppenbarligen aldrig något gott utanför sin egen lilla begränsade sfär vilket säger en del om honom och mindre om omgivningen.

Kommunpolitik skall inte vara majoritetsstyre. Det förbjuder f.n. vår lagstiftning. Den ska vara proportionell, d.v.s. alla ska ha sin andel av hur kommunen styrs.

När jag första gången satt i fullmäktige och kommunstyrelse på 70-talet, så fanns inga organiserade block i kommunpolitiken. Ingenting var avgjort i förväg innan ärenden nådde KSAU. Där skedde överläggningar mellan alla partiers representanter och beslut fattades efter vilken majoritet som bildades under mötet. Givetvis var det vanligast en borgerlig majoritet, men det hände också att det bildades "oheliga" allianser med Socialdemokraterna i frågor där samsynen fanns. Med andra ord fungerade det som lagstiftaren avsåg. Det gör det inte idag.

Därför har jag också föreslagit att de partier som sitter i opposition ska lämna alla sina platser i nämnder och styrelser för att demonstrera att här följs inte lagens mening utan här tillämpas ett olagligt majoritetsstyre med oppositionspartierna som "demokratisk gisslan".

Anonym sa...

Matts ett mycket klokt inlägg, det vore verkligen bra om oppositionen, läser och tar till sig det du skriver