torsdag 30 augusti 2012

Birgitta Blanck lämnar med omedelbar verkan

Tidningen berättar att näringslivschefen Birgitta Blanck sa upp sig och gick samma dag. Blanck säger till tidningen att hon har tillfört det hon är bra på och att hennes uppdrag nu är färdigt. Kommunchefen Peter Lundberg hävdar att det inte finns någon förtroendeklyfta mellan Blanck och honom, men att det däremot har varit spänningar på näringslivskontoret.

Om jag inte hade vetat om att vårt oppositionsråd Maria von Beetzen (M) har haft flera möten med kommunchefen på grund av hans manschauvinistiska ledarstil och att en annan stark kvinna och chefstjänsteman Kristina Zetterström fick lämna sin tjänst, så hade jag nog inte reagerat på att Birgitta Blanck helt bums nu lämnar sin tjänst. Men, mot bakgrund av det vi redan vet om Peter Lundbergs och Jens Perssons (C) samarbetsproblem med just starka kvinnor så är det kanske inte så konstigt om man bli fundersam.

Birgitta Blanck är en smart och framgångsrik kvinna, så om det finns några döda hundar begravna här så skulle hon nog inte säga det. Det kan skada hennes framtida karriär om hon skulle säga något om eventuella samarbetsproblem med kommunchefen och/eller kommunalrådet Jens Persson. Hon är ju dessutom partikamrat med Jens Persson och känner säkert därför ett stort ansvar gentemot partiet också.

Under många år har vi haft en så kallad chefsflykt från kommunhuset. Efter att Peter Lundberg och Jens Persson blev ett "radarpar" så verkar det som om det är just kvinnor som får lida och försvinna. Om det är så att Lundbergs och Perssons ledarskap skrämmer bort kompetenta och starka kvinnor så är det mycket allvarligt. Kommunen har inte råd med att förlora duktiga politiker och tjänstemän, oavsett kön, på det här sättet.

Jens Persson (C) kallar sitt ledarskap tydligt, några kallar det despotisk och hur det nu än är med den saken så borde både Persson och Lundberg förstå att deras sätt att leda måste vara åt skogen fel. För hade det inte varit det så skulle inte frågan ha kommit upp.

Uppdaterat 2012-08-31: Alex Voronov kommenterar det hela med en stor portion humor och träffsäkerhet i dagens tidning.  Han skriver: "Samtidigt känns det lite, ska vi säga, egendomligt att kommunchef Peter Lundberg talar i Strengnäs Tidning om spänningar på näringslivskontoret, klargör inte vari de består och säger sig inte veta om de hänger samman med Blancks avgång. Men vad vet jag om ledarskap?"

Min gissning är att antingen har Peter Lundberg gett Birgitta Blanck sparken eller så har hon blivit så heligt förbannad på Peter Lundbergs manschauvinistiska ledarstil att hon har sagt upp sig, slängt nycklarna på Lundbergs bord, vänt på klacken och gått därifrån.


1 kommentar:

Måna sa...

inte en krona i avgångsvederlag hoppas jag...

mvh Måna Z Ahlin