söndag 22 juli 2012

Ut av hatet steg håpetCitat från norske VG: "Vi er ikke fremme. Vi er ikke et samfunn fritt for konflikter, et samfunn uten fordommer eller uten hat. Det blir vi aldri. Ingen samfunn er det. Men vi har fått økt vår årvåkenhet. Flere føler nå ansvar for å si fra, dersom noen sier eller skriver ting som krenker andre mennesker. Skillet går ikke mellom muslimer og kristne, eller mellom nordmenn med innvandrerbakgrunn og andre nordmenn. Det går mellom terroristene og alle oss andre, uansett hvilken religion vi tilhører, eller hvor våre forfedre kommer fra. Dette er vår dyrekjøpte erfaring etter 22.juli i fjor. Det er kanskje den viktigste lærdommen vi tar med oss videre. I den ligger håpet om at hatet aldri skal vinne frem."

Jag har haft förmånen att få resa i många länder och har alltid med stolthet berättat att jag är norska och självklart kommer jag alltid att vara lika stolt över mitt fosterland och mina norska rötter. När jag har varit i andra länder så har jag alltid fått höra att Norge är ett så vackert och bra land. Ett land som skickar ut fredsmäklare till alla världens hörn, som har duktiga skidåkare, mycket olja och enormt vacker natur. När jag var i Australien i våras var det massmördaren Anders Behring Breivik alla talade om. Norge blir nu förknippad med en av de ondaste terrorister i modern tid. Ett år har gått sedan terrordådet. I dag tänder vi ljus för offren, deras anhöriga och alla andra norrmän.

SvD skriver: "Bomben och skotten var menade att ändra Norge, säger Stoltenberg, men Breivik fick inte som han ville. Nationen förenades, först i chock och förtvivlan, sedan i mänsklighet och mångfald.
- Gärningsmannen misslyckades. Folket vann, säger Stoltenberg."

Den norske statsministern Jens Stoltenberg har absolut rätt; folket vann! Norge kommer alltid att vara lika vackert som alltid. Norrmän kommer alltid att vara lika hurtiga och glada. Landet kommer att fortsätta skicka fredsmäklare till krigsdrabbade och konfliktfyllda länder runt om i världen. Nationen kommer att få ännu flera skidåkare i absolut världsklass. Jag kommer alltid att vara lika tacksam, stolt och glad över att jag fick växa upp i världens bästa land. "Ja, vi elsker dette landet"

Inga kommentarer: