söndag 10 juni 2012

Per Schlingmann

Jag måste erkänna att jag drog på smilbanden när jag läste Per Schlingmanns artikel i Expressen. Han påstår att den svenska jantelagens makt bara är en myt. Jag tänker på Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen förra året där han talar om mellanmjölkens land; där lagom är bäst. Jag undrar hur många nysvenskar Schlingmann har talat med innan han skrev denna text? Jag funderar också om han har pratat med Reinfeldt om saken? Det han skriver stämmer i alla fall inte överens med vad statsministern tidigare har sagt. Det stämmer heller inte överens med vad jag har upplevt i detta land. Sverige är ett av världens bästa länder att bo i, ingen tvekan om saken. Men, när man frågar vad många tycker är ett problem så är det just jantelagen. Att vara annorlunda och gå sina egna vägar är inte enkelt.

Schlingmann skriver: "Sett med lite perspektiv bakåt så finns det en föreställning i den borgerliga idédebatten som har präglat synen på vår självbild och som vi bör göra oss av med, nämligen att jantelagen skulle ligga som en våt filt över Sverige. I stället bör utgångspunkten i en ny berättelse präglas av det fantastiska land Sverige är och att det är vår särprägel som vi ska bygga vidare på. Det är dags för borgerligheten att bejaka det faktum att Sverige ligger i topp vad avser kreativitet och innovationsförmåga - och att en viktig förklaring till detta är vår sammanhållning och en politik som främjat individualism. Det är dags att inse att mycket av det vi positivt betraktar som avvikande osvenskt i själva verket är väldigt svenskt."

Att det finns mycket kreativa och duktiga människor i Sverige är inget bevis på att jantelagen inte är stark här. Det är mer ett bevis på att det finns starka individer som törs bryta normer även i detta land. Det är fantastiskt och det är nödvändigt. Sverige behöver en ny norm, precis som Schlingmann skriver. Jag tycker dock att han slår sig på bröstet för tidigt. Det kommer att ta tid innan mellanmjölken blir helmjölk. Det kommer att ta tid innan annorlundaskapet blir uppskattat.

Inga kommentarer: