lördag 2 juni 2012

Jörgen Danielsson (S): "Alla trodde det här var okej"

Jörgen Danielsson (S) hävdade i Nyköpings tingsrätt att landstingets egen jurist Per Blomberg hade sagt att det var okej att utse avlönade landstingsråd på slutna möten. Per Blomberg hade sagt till Jörgen Danielsson: "Det är bara en sanitetsfråga att utse landstingsråd i fullmäktige." Enligt min uppfattning finns det ingen orsak att tro något annat. Jag arbetade som politisk sekreterare på landstinget under den tiden arvodesaffären grävdes fram.

Redan under hösten 2009 var jag borta på landstingets lönekontor och begärde ut en kopia på Jörgen Danielssons hemliga lönelista. Jag kopierade upp den och gav den till bland andra Magnus Leivik (M) och journalisten Tommy Kägo på tidningen SN. Jag hade även telefonkontakt med journalisten Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren om den här lönelistan. Tjänstemän och politiker på landstinget diskuterade den här lönelistan på varje kafferast den hösten. Det är alltså länge sedan den var hemlig.

Tillbaka till juristen Per Blomberg. Vid åtminstone två tillfällen tog jag upp lönelistan med Per Blomberg och båda gångerna sa han till mig att allt var i sin ordning.  Det fanns enligt honom inget fel på den. Han sa också att han hade diskuterat listan med både landstingsdirektören Karin Welin samt flera politiker från majoriteten. Deras gemensamma åsikt var, enligt honom, att det var helt okej att göra så här. Så när Jörgen Danielsson (S) säger att "Alla trodde det här var okej", är han inte så långt ifrån sanningen. 

Att vittna vid en rättegång innebär att du talar under ed. Det betyder att du måste tala sanning och du får inte heller undanhålla information. Juristen Per Blomberg kanske glömde just detta?

De två politikerna som hela tiden kraftigt protesterade mot den olagliga arvodesuppgörelsen, Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och Magnus Leivik (M), blev mest mött med hån och förlöjligande från majoritetspolitikerna. När de som vill att saker skall gå rätt till blir bemötta med spott och spe är det något allvarligt fel någonstans.

Eskilstuna-Kuriren skriver: "På listan finns en förteckning över vilka landstingsråd som skulle ha arvoden. Problemet, enligt åklagaren, är att listan beviljade arvoden till fler landstingsråd än vad fullmäktige fattat beslut om. Pengarna (sammanlagt 1,5 miljoner) motsvarar ungefär två heltidstjänster. Enligt åklagaren var det främst tre partier som tjänade på den informella uppgörelsen: Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna."

OBS: Tidningen har skrivit att det är bland andra Moderaterna som tjänade på arvodesuppgörelsen. Jag antar att det är felskrivet då det var Socialdemokrater, Folkpartister och Miljöpartister som mottog pengarna.

Här är namnen på de personerna inom dessa tre partier som lönelistan handlade om. De olagliga arvoden som de fick står bredvid namnen:
Fredrik Pettersson, Eskilstuna (S), 550 251 kr
Johannes Krunegård, Nyköping (MP), 246 191 kr
Inger Jonasson-Sjödin, Nyköping (S), 194 030,50 kr
Ulrica Truedsson (S), Katrineholm, 194 030,50 kr
Catrin Cedvén, Björnlunda (FP), 97 006,74 kr
Jan-Olof Blomster (FP), Katrineholm, 97 006,74 kr
Thomas af Bjur (FP), Mariefred, 91 370,50 kr
Johan Bartholf (FP), Södertälje, 45 234 Kr

3 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det som hela tider återkommer under rättegången är att Landstinget Sörmland inte lidit någon ekonomisk skada. Det kan måhända vara på det viset. Men vad har det kostat/skadat varumärket Landstinget Sörmland? Förmodligen oändligt mycket mer.
Allt gott!
Marie-Louise

Mats Werner sa...

Tidningen skriver att det var "Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna" som tjänade på uppgörelsen, men uppräkningen upptar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet. Är det en felcitering av tidningen, eller? Och hur förhöll det sig med Lotta Finstorp (som förvisso verkar vara helt oskyldig i sammanhanget)?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats. Tidningen har nog skrivit fel. Det är Miljöpartiet det skall stå. Tack för att du påpekade detta, jag såg inte själv att det stod fel.