onsdag 13 juni 2012

Johan R. Sjöberg på debattplats i Norge

Min goda vän Johan R. Sjöberg har skrivit en debattartikel i norske Dagbladet "Asperger eller ikke - en avsporing". Han skriver: "Hvorvidt terroristen har asperger eller ikke, synes jeg er en avsporing. Det er ikke en diagnose som har ledet til massakren 22. juli. Breivik har blitt inspirert av en høyreekstrem ideologi, og det er der vi må søke forklaringen. Uansett hvilken diagnose Breivik eventuelt har, så eksisterer det høyreekstreme verdensbildet der ute, og det inspirerer og kommer til å fortsette å inspirere mennesker som søker grunner til å hate." Jag håller fullständigt med Johan. Läs hela hans debattartikel, den är både tänkvärd och läsvärd.

Jag läser just nu Ann Heberleins bok "En liten bok om ondska".  Hon skriver: "Den amerikanske filosofen John Kekes har envist hävdat ondskans förekomst, också under alla de år det inte var politiskt korrekt ens i USA att tala om 'ondska'. I Facing Evil som kom ut 1990 argumenterar han för att ondska är ett faktum, att det existerar ondska och onda handlingar i världen. Det låter kanske inte som ett sensationellt påstående för den som har någorlunda koll på dagsläget. Det är svårt att undgå den ständiga strömmen av nyheter om krig, mord, tortyr, övergrepp och andra former av våld och grymheter. Trots den övertygande empiriska bevisningen har det länge funnits ett motstånd mot att använda begreppet 'ondska'. Istället talas det om 'sadism' och 'psykopati', begrepp som andas vetenskap och diagnos snarare än metafysik."

När jag läser detta tänker jag på alla turer kring den norske massmördaren Anders Behring Breiviks psykiska hälsa. Jenny Björkman skriver i SvD: "Inte ens läkarna i Breivik-rättegången tycks säkra på sin sak. Förutom att två olika läkarlag undersökt Brevik och kommit till skilda slutsatser ska dessutom dessa läkarutlåtanden i sin tur granskas. Läkare kan helt enkelt inte med säkerhet uttala sig om Breivik är tillräknelig eller inte. Det finns inga klara besked att ge, inget entydigt test att genomföra, inget blodprov eller dna-test som visar vem som är galen och vem som är normal."

Medan de lärde tvistas om huruvida Anders Behring Breivik har någon diagnos eller ej kan vi nog alla vara överens om en sak och det är att Anders Behring Brevik är en fruktansvärt ond människa.

1 kommentar:

Johan R. Sjöberg sa...

Takk Margit.