torsdag 21 juni 2012

Bara nästan sant eller ytterst osannolikt


Jag har under en tid försökt hjälpa en människa att få hjälp från Försäkringskassan. När jag hör Tage Danielssons berömda sannolikhetsmonolog från 1979 så tänker jag just på Försäkringskassan; sannolikheten för att hederligt folk skall få någon hjälp från den myndigheten är ytterst liten; det har liksom inte hänt!

Läser Anna Laestadius Larssons krönika i SvD "Välkomna ut i det nya, dryga Sverige" och längtar plötsligt tillbaka till mitt fosterland Norge. Jag skulle i alla fall önska att min medmänniska som jag försöker hjälpa bodde i Norge i stället för i Sverige. Här behandlas många hjälpbehövande som fuskare och det är en skam, tycker jag.

Anna Laestadius Larsson skriver: "I det nya, kyligare Sverige har man nämligen bara sig själv att skylla. Jantelagen har skrivits om: Du som har jobb är någon, du som är utan är ingen. Ödmjukheten inför livets törnar blir ett minne blott när drygheten breder ut sig som ogräs efter regn. Det är som att vi har fått två olika raser av människor. De närande. Och de tärande. De förstnämnda sätter skygglappar för ögonen och kalkylerar över vad de ska tjäna på nästa jobbskatteavdrag. De senare förväntas vara tacksamma för den hjälp de får, alldeles oavsett hur mycket de bidrog till samhället innan de blev pensionärer eller olyckan, kanske i form av sjukdom eller en livskris, slog till."

Problemet är att när olyckan slår till så är det ofta Försäkringskassan man får vända sig till; en myndighet som uppenbarligen anställer fyrkantiga paragrafryttare som gör allt i sin makt för att inte hjälpa människor i livskris och nöd. Jag har rekommenderat den norske boken "Med makt til å krenke" till flera av handläggarna jag har talat med. Jag hoppas de läser den snarast.

2 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

Jo da, det er bedre i Norge og jeg setter pris på at du setter fingeren på svenske forhold (også i sammenlikning med norske). Selv i Norge er det dog mange som blir frustrert i møtet med det offentlige og med NAV (tidligere Trygdeverket) og opplever hvor trege de ofte er - sannsynligvis fordi de har "for mye å gjøre". Og de behandler stort sett folk bedre enn hva Försäkringskassan i Sverige gjør.

Margit Urtegård sa...

Hei Johan. Jeg holder med deg, man behandler folk bedre i Norge enn hva den svenske Försäkringskassan gjör, det er en skam at mennesker blir utsatt på den måten som Försäkringskassan gjör. Jeg trodde at vi bodde i et bra land, men jeg trodde feil, desverre. Jeg vet ikke om det hadde värt noe bedre med et annet styre? Sverige er i alle fall (på mange måter) et U-land når det gjelder å ta hand om mennesker som behöver stötte og hjelp.