Här om dagen skrev jag om Schlingmann. I dag får Schlingmann svar på tal av Aron Modig, förbundsordförande för KDU (Kristdemokraternas Ungdomsförbund). Jag förstår när jag läser Aron Modigs text att han nog har mer verklighetskontakt och är mer verklighetsförankrat än vad Schlingmann förefaller vara. Jag har funderat mycket över Schlingmanns okunskap och kommit fram till att han nog umgås för mycket eller enbart med etniska svenskar mitt i livet med bra jobb och en saftig lön. Eller hur var det statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte sig?
Aron Modig skriver: "Borgerligheten har försökt förstå varför denna politik varit så
framgångsrik genom att underblåsa föreställningen om Jantelagen som ett
dominerande svenskt karaktärsdrag som måste bekämpas. Jante har kort
sagt varit en bekväm förklaring till varför sossarna vinner val. Och visst är det så att borgerligheten genom denna förklaringsmodell
ibland utmålat Jante på ett lite väl ensidigt sätt. Men att dra
slutsatsen att Jante över huvudtaget inte skulle finnas är ett klart
felsteg. Jantelagen formulerades förvisso av en dansk författare, men
säger ändå mycket om den svenska mentaliteten och är definitivt inte en
myt. En viss social passivitet och en inte helt sund avundsjuka, är
något de flesta ser i svenskarna och deras sätt att vara. I vart fall
vid en jämförelse med andra länders befolkningar."
Jag kan inte annat än att hålla med. När jag kom till Sverige som kärleksinvandrare från Norge 1993 fick jag höra att Sverige (svenskar) är bäst på i stort sett allt; särskilt tolerans och jämställdhet. Det är i alla fall en myt! Jag delar dock inte Aron Modigs uppfattning att man inte skall bekämpa klyftor. Självklart skall man göra det. Ju flera klassresenärer desto bättre; ökad välfärd gynnar alla.
Läste akkurat en text som Schlingmann och Modig garanterat inte har läst. Den handlade om Susan George; en ikon inom globaliseringsrörelsen. Lennart Kjörling skriver i Flamman: "Det är enligt henne viktigt att ta tillbaka klassbegreppet som gått
förlorat. Dessa mäktiga och kultiverade människor som styr och förenas
av just klassintressen är oerhört farliga. Redan i sin första bok 1976
lyfte hon fram hur viktigt det var att studera de rika och mäktiga, inte
de fattiga och maktlösa, som var det överlägset mest studerade
objektet. Nu har vi lagt vår ekonomiska framtid i händerna på en
grupp av människor som enligt Susan George är ungefär lika
tillförlitliga som impulsiva tonåringar som går på stresshormon. Det var
på grund av att vi inte studerade de rika och förstod vad de höll på
med som hela den akademiska världen togs med överraskning när krisen
slog till."
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Tackar för läsningen, hade förstås gått mig helt förbi annars. Även om jag ögnade Schlingerbultens inlägg häromdagen.. Själv har jag tidigare reagerat på att Aron Modig inte verkar befinna sig helt nära verkligheten heller, men det är förstås en annan sak det.
Så blir det ju med lika många parallella verkligheter som det finns människor i världen, visserligen, men ändå :-)
Hej Anders.
Tack för kommentar.
Ja, det kan hända att Aron Modig inte alltid kommer med något från verkligheten, fast han tillhör ett parti som kallar sig verklighetens folk:-). Men, han är ung. Schlingmann däremot är mycket äldre än Modig och borde veta lite mer om livet och verkligheten, men icke sa Nicke!
Nu är det väl an så, att Schlingerbulten vet väldigt mycket om Verkligheten, men då bara sin egan partistrategiska medelklassiga verklighet ...vilket är en högst stor brist om man ska lägga upp strategier för Hela Sveriges väl och ve. Förstås.
Men det är ju nu inte hans mål rimligen. Utan endast att föra Moderaterna i Allians MOT Sverige till ännu en valvinst. Må han misslyckas. Gravt! Så Det enfaldiga cementerande av blockpolitiken kan få ett slut. Och den kan begravas.
Det sämsta Sverige kunde ha fått...
Hej igen Anders.
Just nu eller akkurat nå är jag mest oroad över de här gubbarna som styr världen; de som är lika tillförlitliga som impulsiva tonåringar som går på stresshormon. Jag som trodde att Anders Borg (M) skulle styra upp det hela lite bättre.
Läste ut denna igår, som jag sträckläst i helgen: Riktigt riktigt bra!
Katrine Kielos superskarpa bok som riktigt klär av ekonomismen in på bara skinnet...
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100124613
Tusen tack för lästipset Anders. Jag skall kolla om de har den på biblioteket i Strängnäs, hoppas!
Hej Anders
Du skriver: "Men det är ju nu inte hans mål rimligen. Utan endast att föra Moderaterna i Allians MOT Sverige till ännu en valvinst. Må han misslyckas. Gravt! Så Det enfaldiga cementerande av blockpolitiken kan få ett slut. Och den kan begravas." Jag håller inte med dig. Den cementerade sossepolitiken som styrde och dominerade detta land i en hel evighet vill inte jag ha tillbaka. Moderaterna har mycket att lära, men de vill i alla fall utvecklas och det är mer än vad jag kan säga om socialdemokratin.
Extremt udda debatt mellan två borgerliga politiker! För mig känns det som Schlingman utropar seger över Jantelagens konformitet och kollektivism men samtidigt delvis omfamnar det som är de positiva sidorna (ur min synvinkel), som små klyftor. Han låter mer som en Sahlin-sosse än moderat så jag förstår att en KDU:are reagerar.
Modigs inlägg är ju mer traditionellt borgerligt och innehåller det mesta som jag inte gillar. Han gör också en rätt konstig koppling mellan Jantelagens missunnsamhet och en massa fördelningspolitiska reformer han vill se.
Jag påstår att båda nog har lite rätt. Den individualisering av systemet som stadigt pågått sedan 80-talet har fått effekt på hur vi tänker. Jantelagen i den socialdemokratiska formen där likhet eftersträvas har fått sig en reell knäck. Acceptansen för framgångsrika individer och individualister har blivit större. På en arbetsmarknad med allt fler flexibla anställningar och servicejobb i kombination med hög arbetslöshet har behovet av att kunna sälja sig själv på ett "osvenskt" sätt ökat. Förståelsen för skryt har som jag ser det följdaktligen ökat.
Samtidigt hör jag ju från de många i bekantskapskretsen som inte bott här så länge att acceptansen för de som avviker från normen (som skulle kunna vara en del av den vida definition av Jante som de båda verkar använda, och du också) är fortsatt låg, då speciellt låg för de som visar och uttrycker känslor på ett sätt som inte uppfattas som normalt.
Jag delar också Modigs slutsats, fast från andra hållet. Nuvarande samhälle försvårar för individer att nå sin fulla potential. Schlingman, liksom Nya moderaterna, verkar ha förstått att ur en stabil kollektiv grund kan individer lyfta. Jantelagens i en socialdemokratisk tolkning har aldrig hållit starka individer tillbaka i praktiken. Det är ett traditionellt borgerligt tankefel som de senast decennierna gett oss ett havererat skolsystem, puckat fragmenterat skattesystem och en underminering av lagarbetet som varit ett framgångsrecept. Vi har vad jag märkt, som du också noterat, aldrig applicerat någon kollektiv jantelag... så där håller jag med Schlingman.
Brutalt lång kommentar va?! ;-)
...kanske skulle lagt den på min egen blog.
Skicka en kommentar