torsdag 24 maj 2012

Skottlossningen är kopplat till droger?!

Strengnäs Tidning berättar: "Före 19-tiden på tisdagskvällen fick polisen in ett larm om en skottlossning på Lektorsgatan vid Månssons trädgård i Strängnäs. En 25-årig man hade blivit skjuten i benen." Månssons trädgård är en välbesökt trädgård, jag var där själv så sent som i söndags. Polisen tror att det handlar om en gänguppgörelse. Vittnen som blev intervjuade av tidningen säger att att han som blev skjuten har drogskulder och att detta var ett meddelande om att han skall betala dem.

Strängnäs kryllar av alla slags droger och det är löjligt enkelt att få tag i, berättar flera Strängnäsungdomar för mig. Jag får också berättat för mig att det är flera och flera ungdomar i vår kommun som provar på och använder droger regelbundet. Jag måste erkänna att detta är en nyhet för mig. Jag hade ingen aning om att det var så utbrett med droger i Strängnäs kommun. Många frågor dyker upp. Vad gör socialtjänsten i Strängnäs? Har de några fältarbetare ute som har koll på läget? Vad gör politikerna i Strängnäs? Är de medvetna om problemet eller lika omedvetna som jag har varit? Vad gör polisen?

Något är ju uppenbarligen mycket allvarligt fel när kriminella från Eskilstuna kommer till kommunen och skjuter skarpt på våra ungdomar.Vad hände? När började detta? Jag är fullt medveten om att idylliska Strängnäs ligger mitt emellan Eskilstuna och Södertälje, två stora städer med kriminella gäng och utbredd kriminalitet. Man hoppas ändå att sådant inte sprider sig till vår lilla kommun. Kalla det naivitet, kalla det drömmar, kalla det vad ni vill, jag har i alla fall svårt att ta det till mig; att min lilla drömplats har drabbats.

Citat från nättidningen: "... Sen är nog inte vapnen det egentliga problemet, utan drogerna. Stryp tillförseln av droger, så kommer liknande våldsdåd att minska, garanterat." Jag tror inte heller att det är vapnen som är huvudproblemet. Drogerna är den stora boven i dramat, eller åtminstone de som säljer droger. Jag är fortfarande chockad över att dagens ungdomar är så drogliberala om man jämför med hur min generation såg på droger/knark. När jag var ung på 80-talet var knarket också lättillgängligt, men de flesta av oss provade inte ens, för vi var medvetna om riskerna. Kalla det gärna rädsla, men det var så. I dag är det tydligen mer regel än undantag att unga människor provar alla typer av droger, gärna i kombination med sprit. Vi har till om med opinionsbildare som slänger runt sig med begrepp som lätta droger och partydroger. Vart kom de ifrån? Är det politikerna som har sovit eller är det någon annan som har vaknat och sett sin chans att tjäna stora pengar? Det finns inga lätta droger, så är det sagt. Det finns heller inga partydroger, i alla fall inte när festen är över!

Det är inga lagar som kan hjälpa oss i detta. Det är inte rikspolitikerna som har ansvaret för detta. Det är vi kommunpolitiker och vi föräldrar som måste stå upp tillsammans för att hejda denna allvarliga utveckling. Det handlar om våra barn, det handlar om våra ungdomar. Jag kommer i alla fall att lyfta frågan på nästa kommunstyrelsesammanträde, jag kommer att fråga Jens Persson (C) vad vi tillsammans kan göra för att förhindra och begränsa drogernas inflöde i vår kommun. Våra ungdomar förtjänar bättre. Informationen om drogernas baksidor måste fram, helst i går!

3 kommentarer:

Patrick Baltatzis sa...

Du har förstås rätt Margit. Att ropa på förbud och mer polis göder bara fler gäng och dessutom hamnar fler i kriminalitet och blir på så sätt ännu mer utsatta.
Den 25-åring som nu ligger på Mälarsjukhuset med 5-6 kulor i kroppen kunde ha valt en annan väg, men jag gissar att den här personen varit kriminellt belastad från tidig ålder.
Många ropar på hårdare tag, färre ropar på fler kramar. Brotten ökar. Finns det ett samband månne?

Margit Urtegård sa...

Hej Patrick.

Ropen om hårdare tag hjälper ingen, jag håller fullständigt med dig i det. Jag vet inte så mycket om 25-åringen förutom hans namn och hans ålder. Oavsett så är han inte ensam om att hamna i detta och det är dags att politikerna i vår kommun lyfter upp frågan på den politiska agendan/dagordningen.

Anonym sa...

just återkommen från ännu en dust i min utbildning. där fick vi se en film som heter säg att du älskar mig, helt chockad var jag efteråt, helt alierad kände jag mig, men var tvungen att försöka förstå att den faktiskt speglar en verklig värld för många ungdommar idag, och med den utsuddning av gränser mellan storstad och småstad så vore det kanske en bra ide att visa den i skolan för föräldrarna. har du inte sett den gör det! mvh muko