torsdag 17 maj 2012

Ja, vi elsker dette landet!

Världens bästa land, mitt fosterland Norge, firar sin nationaldag i dag. DN skriver: "För en av tre norrmän har nationaldagen fått en större betydelse än före terrorattackerna den 22 juli förra året, enligt en undersökning som norska NRK gjort. Siffran är högre hos de yngre — för fyra av tio av de tillfrågade under 30 år har dagen blivit viktigare än tidigare."

LedarskribentenSvD Claes Arvidsson var svensk högtidstalare på 17 maj förra året: "17 maj har blivit något av barnens festdag. Det är dagen för bløtkake, pølser med lompe och brus. Runt om i Norge marscherar skolemusikkorpsen. Och så norska flaggor. Väldigt många norska flaggor... Men 17 maj är så mycket mer än läsk och tårta. Det är påminnelse. 17 maj är Eidsvoll, vägen till nationell självständighet och nazisternas ockupation. Det tar inte bort feststämningen utan fördjupar den." 

"Flaggorna, skolemusikkorpsen, bløtkakan och barntågen finns på plats även i år såsom det ska vara på barnens högtid. Allt annat hade varit en triumf för Breiviks vilja att sätta sitt Kainsmärke på Norge. Ändå kastas förstås en skugga över festen. Väldigt konkret i sorgen och saknaden hos familjer och vänner till de 77 personer som mördades av Breivik – mer diffust som en kvardröjande känsla av en nationell tragedi i hjärtat på de allra flesta", skriver Arvidsson i dagens SvD. Jag är inte så säker på det. Självklart finns det en stor sorg hos alla norrmän över det som hände den 22 juli förra året. Men, inget kan kasta en skugga över Norges nationaldagsfirande. Nazisternas ockupation tog inte bort feststämningen, precis som Arvidsson sade i sitt tal förra året. All ondska oavsett var den kommer ifrån gör norrmännen ännu mer medvetna om hur viktig kärleken till nationen är; hur viktigt det är att vi står enade och tillsammans. Friheten är inget vi fick gratis, det har Arvidsson fullständigt rätt i.

Nationaldagen kommer att få en större symbolisk betydelse i Norge. Stephen Joiner säger: "Jag tror att det kommer att bli viktigare att markera att vi är ett folk och att vi står upp tillsammans för konstitutionen och de mänskliga rättigheterna." Ja, vi elsker dette landet! Hipp, hipp HURRA för Norge i dag och stort GRATTIS!

Inga kommentarer: