tisdag 1 maj 2012

Fredrik Lundgrens (FP) ledarskap...

När jag var 18 år läste jag boken "Frihet - ikke makt" (om kvinner, menn og moral) skriven av Marilyn French. Boken handlar om olika former för makt, den skiljer bland annat på makt till och makt över. Man kan grovt eller förenklat säga att makt över handlar om att man har makt över andra människor och makt till handlar om att man har makt till att påverka något. Makt till är den positiva makten och makt över är mer åt hållet maktövergrepp och/eller maktmissbruk. Jag har ofta tänkt på dessa två olika former av makt. Sedan den rödgröna fyrklövern tog över makten i Strängnäs kommun har jag fått betrakta dessa två olika former av makt på nära håll; i alla fall "makt över".

Socialdemokraten Krister Lumme skriver på debattplats: "Respekten ifrån oppositionen om den demokratiska ordningen är i dag tydligt inne i en fallande skala i Strängnäs. Helheten om och hur missnöjet mot den nuvarande majoriteten har eskalerat kan läsas på insändarsidor och i bloggar. Främst frodas missnöjet i hur den politiska majoriteten omorganiserat Strängnäs skolor där delar av oppositionspolitiker samt en minoritet av otillfredsställda innevånare väljer att nedvärdera och kränka ett demokratiskt beslut. Beklämmande är det även att se hur missnöjet ökar då de själva kräver respekt för sina åsikter samtidigt som de i samma andetag publicerar nedvärderande och häcklande inlägg mot sina motståndare." Tonen har ibland varit lite väl hård, jag kan hålla med Krister Lumme om det. Samtidigt måste man förstå varför det har blivit så. Det är inte utan orsak att debatten ibland har spårat ur.

Signaturen "En som aldrig ger upp" skriver: "Och låt oss glädjas allra mest över hur Lundgren återigen anser att det är fel att informera om och belysa problemen på Paulinska skolan. Lundgren tycker alltså att vi ska strunta i de larmrapporter vi får, att vi ska bortse från föräldrarna som skriker efter hjälp för att deras barn far illa, att vi ska bortse från att barn mobbas, helt enkelt för att kanalerna inte passar Lundgrens idé om formalia." Fredrik Lundgren (FP) har under hela tiden han har varit ordförande för barn- och utbildningsnämnden använt sig av det jag vill kalla maktmissbruk och maktarrogans. Han har vägrat att lyssna på föräldrarna och han har vägrat att lyssna på politiker från oppositionen. Många kan nog tycka att det är ett tecken på bra och tydligt ledarskap, jag tycker inte det.

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) skriver så här i en debattartikel: "Fredrik Lundgren fick skolkontorets omorganisationsplan i knäet som helt ny och orutinerad ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Den skygglappsaktiga sturighet med vilken han stått fast vid det allmänt hatade beslutet kan bara förklaras med bristande insikt och rutin. Jens Persson, kommunstyrelsens ordförande, måste nu ta nycklarna ifrån Lundgren och låsa upp frågan så att den får en vettig lösning. Kan han inte ta ansvar för denna destruktiva situation som skol­kontoret och Lundgren ställt till med, då ska han inte heller vara kommun­styrelsens ordförande." Jag kan inte annat än att hålla med Maria von Beetzen i detta.

Inga kommentarer: