måndag 30 april 2012

De som vill legalisera droger bör se helvetet först!

Erik Leijonmarck och Fred Nyberg skriver i SvD: "Det finns ingen anledning att hymla om att cannabis är farligt och därför bör förbli förbjudet. Risken att drabbas av psykoser vid cannabisrökning och därmed på sikt utveckla schizofreni är högst reell. En relativt vanlig bieffekt av cannabisruset är panikångestattacker av olika styrka vilka kan övergå i långvariga panikångestsyndrom. Trots att psykoser och ångestattacker även kan drabba förstagångsrökare är dessa ändå inte de stora riskerna med cannabis. Den huvudsakliga problematiken är den långsamma och smygande förändring som drabbar personlighet, känsloliv och tankeverksamhet samt det beroende som användaren riskerar att utveckla."Med tanke på alla drogliberaler som nu hörs och syns mycket i debatten är det oerhört viktigt att detta diskuteras.


Oroliga politiker skriver i SvD: "Tillgången till cannabis är större än på länge. Öresundsbron och närheten till övriga Europa gör Skåne och Malmö särskilt utsatt. Var femte gymnasielev i Malmö har testat hasch eller marijuana, och var tjugonde använder cannabis ibland eller regelbundet. Bland gymnasieelever har sex av tio ungdomar kompisar som har använt cannabis. Även undersökningar i Stockholm visar en ökande tendens."Det är en mycket oroande utveckling vi ser. Och mitt uppe i allt detta så pläderar fler och fler drogliberaler för en avkriminalisering av droger. Jag hittar liksom inte ord!


Narkotikapolisen Lennart Karlsson skriver i SvD: "Vi som arbetar i verkligheten ser det riktiga helvetet. Vi räddar livet på överdoserade heroinister. Vi tröstar anhöriga vars cannabisrökande barn tagit livet av sig. Vi får ibland en klapp på axeln av nyktra missbrukare som bekräftar att det var polisernas jagande som till slut motiverade dem till vård. Att avkriminalisera bruk av narkotika skulle vara att ta bort vårt viktigaste verktyg. De dunkla argument som framförs är inget annat än en skymf mot oss som försöker att rädda liv. En skymf även mot de vars liv vi försöker att rädda." Jag kan ingenting annat än att hålla med. De som vill legalisera droger är både ansvarslösa och känslokalla.

De som vill legalisera bör se helvetet först!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Fast vad säger narkotikaforskningen? Vad politiker tycker och tänker står inte alltid i fas med forskningen.

Margit Urtegård sa...

Forskningen visar samband mellan cannabisbruk och psykoser. Det finns de som hävdar något annat, men de har fel.

Anonym sa...

Fast psykotiska människor tar till självmedicinering, hur vet vi vad som kom först? Haschpsykoser är otroligt ovanliga och fakta är att alkoholen är betydligt farligare. Men visst, om förbud löser problem så varför inte förbjuda alkohol också. Hur många människor skulle må bättre då? Varför jobbar ni inte för det? Där är forskarna eniga, alkoholmissbruk leder till mängder av problem.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym. Du skriver att haschpsykoser är otroligt ovanliga. Var har du det ifrån? Ja, du har rätt i att forskarna är eniga i att alkohol ledar till mängder av problem. Jag har aldrig påstått något annat.

Anonym sa...

Margit: Jag rekommenderar dig att läsa denna bok. http://www.bokus.com/bok/9789139014157/narkotika-om-problem-och-politik/

Det är en av den senaste i red. med frågeställningar och slutsatser från senaste forskningen. Det råder enorm diskrepans mellan drogpolitik och drogforskning.

Margit Urtegård sa...

Tusen tack för lästipset, jag skall definitivt läsa boken. Det är alltid viktigt att försöka se saker med olika "glasögon", det har jag alltid försökt att göra, det är nog en av orsakerna till att jag har vänner från olika samhällsklasser, från olika länder, med olika politiska uppfattningar och som tillhör olika trosuppfattningar med mera. Vi har alltid något att lära oss av andra människor. Jag har flera vänner som är drogliberaler, fast jag inte alls håller med dem i dessa frågor.

Anonym sa...

Härligt Margit! En bra inställning till information och till livet i stort.

Anonym sa...

En viktig del är också att skilja på drogliberalerna. Det finns de som menar att drogerna ska vara fria och att människan själv bör välja om man vill förstöra sin kropp. Sedan finns det de som vill ändra drogpolitiken i syfte att få ner droganvändandet och minska lidande. Men detta genom att ta bort en hel del förbud och syna drogmoralen.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Jag kan rekommendera dig att se debatten om cannabis.
http://svtplay.se/v/2792719/debatt/del_16_av_18
Jag tycker att drogliberalerna har flyttat fram sidan positioner och jag blir skrämd av deras argumentation.
Kram, Marie-Louise

Oscar sa...

Alkohol visar sig gång på gång vara farligare än cannabis. Det ända vettiga argumentet mot en legalisering är att vi inte behöver ännu en drog som ställer till diverse problem.
Men särskilt farligt är det inte att röka en holk då och då, speciellt inte i jämförelse med vanlig rökning eller alkohol. Detta är inte vad jag tror, det är vad forskning och erfarenhet säger. Eftersom drogen är såpass harmlös tycker jag en legalisering vore bra. Den illegala verksamheten kring cannabis försvinner ju då också :)

Anonym sa...

Visa mig ett fall där det bevisats att CANNABIS är beroendeframkallande. Visa mig fallet där "cannabisrökande barn tar livet av sig". Var det VERKLIGEN cannabis som var problemet i de fallen?!

Ge mig ETT fall eller ETT exempel på NÅGON som nånsin hamnat i "psykops" efter sitt första bloss.

Jag är inte särskilt drogliberal men Sveriges allmänna utbildning inom ämnet måste ändras! Vi kan inte dra cannabis övert samma kant som heroin t ex. Det finns väldigt få samband mellan dessa utöver att vi valt att kriminalisera bägge.

Lennart Karlsson ser EN sida och det är polisens. Tror ni han blir utringd till platser där cannabis fungerar bra? Tror ni han NÅGONSIN får sen en enda positiv upplevelse om droger i sitt yrke?!
Självklart inte, men hur ska vi då som knarkat gärnet i flera år, skött våra jobb, betalat skatt och fungerat lika bra eller bättre som alla ni andra?!

Hur ska vi kunna visa att det finns ett sätt att bruka utan att det behöver leda till problem?!

Margit,Urtegård, VILKEN FORSKNING visar på "samband mellan cannabisbruk och psykoser!" Ge mig en färdig studie på detta så köper jag ditt argument annars ber jag dig hålla kommentarer som saknar grund utanför..

//
Fullt fungerande medborgare som rökt cannabis längre än normalt.

Anonym sa...

Legalisera en flaska rödvin = heroinmissbrukare?

Att generalisera för att vinna politiskt korrekta poäng kan dölja de alldeles för dyrbara nyansera.

Alkohol hade lika gärna kunnat vara illegalt.. Alkohol är illegalt att köpa i en stor del av Arabländerna. Hade någon då visat bilder på heroin-missbrukare om andra velat legalisera att folk skulle få köpa en box rödvin till middagen och hävdat att alkoholen är att inte visa respekt för heroinmissbukrare? Hade detta då inte gett en ganska fel bild? Det är exakt den bild som förmedlas i artikeln i SvD "De som vill legalisera bör se helvetet först" dessvärre.

Vi kan inte visa bilder på tragiska heroinmissbrukare när vi pratar om legalisering av cannabis (eller en box rödvin om det varit illegalt).

Därtill får vi inte glömma att 1) Cannabis är inte en inkörsport till annat mer än alkohol om det är lagligt. Det är en inkörsport för att det är olagligt eftersom samma okontrollerade säljare ofta har tillgång till annat. Alkohol hade varit en inkörsport lika mycket om det varit olagligt. 2) Om bruket är illegalt så ger det säljaren en maktposition – då säljaren ofta lyckats bli av med sin moral så kan följden bli allt möjligt negativt. T ex “Jag visar att du är kriminell för att du rökt cannabis om du inte gör detta som jag vill…….”.. Slusatsen är; Legalisera allt bruk så att folk som drabbas negativt vågar söka vård utan att bli kriminella för det (= få bort heroinmissbrukarna etc) så de inte kan utnyttjas av säljarna. Kontrollera all försäljning så att organiserad brottslighet och de bovar som utnyttjar de som köpt cannabis inte kan göra det längre. Däremot ska de som säljer utanför denna kontroll – samt under inga omständigheter får heroin (eller andra nuvarande/framtida bevisligen dåliga droger) legaliseras som försäljning straffas hårt. Möjligen kan väl heroin tillåtas medicisinkt för de som är dödsjuka i t ex cancer sista veckan i livet och vill ha den upplevelsen.

Cannabis har inte dödat någon - se "vice youtube cannabis kid" dokumentär om en stackars cancerdrabbad flicka som tycks svara bättre på en cannabisbehandling än endast cellgifter/strålning och så få ett bättre liv.

Finns en intressant författare vid namn Aldous Huxley som hade ett intressant sista äventyr 1963. Ganska fin berättelse. LSD/psilocybin för medicinskt bruk och dessa typ religiösa upplevelser under kontrollerade former kan ju bevisligen minska dödsångest - se universitetsstudien på John Hopkins hospital, googla för youtube. Det finns nog många stackare bland oss som har lite dödsångest som kunnat botas.

Hoppas var och ser till så att de som tjänar pengar på att vara politiskt korrekta=politiker, anställda som jobbar med narkotika och är rädda att förlora jobb t ex somliga poliser etc inte grumlar folks uppfattning. De som är rabiat emot all narkotika utan att nyansera bilden – såsom detta inlägg faktiskt gör – bör läsa på först.

Anonym sa...

Alkohol kan framkalla psykoser, panikångest och allt möjligt. Någon form av drog kan säkert ge psykosliknande tillstånd direkt.. men man kan inte bunta ihop allt knark.. Jag har en brorsdotter som har ADHD och får ritalin vilket fungerar utmärkt. Det är knark i den medicinen.. nämen skärpning de som inte kan nyansera bilden.