måndag 30 april 2012

Breivik är Åkessons foster

Alex Voronov på Eskilstuna-Kurirens ledarsida beskriver ideologin bakom Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge 2011. I artikeln "Breivik är Åkessons foster" skriver Voronov: "Samtidigt är det värdefullt att höra Behring Breiviks presentation av den ideologi som driver honom – och inte bara honom." Akkurat! Det är oerhört viktigt att påpeka att det finns en ideologi bakom galenskaperna. Det finns politiska partier som har samma hemska människosyn som Breivik har. Det finns politiska företrädare som tycker likadant som honom. Det får vi aldrig glömma.

Alex Vornov skriver: "Behring Breiviks mordorgie hade ett politiskt syfte, rotat i en politisk föreställning som går under namnet Eurabia-teori eller Counterjihad. Den bygger på tanken om ett sedan 1400 år pågående krig mellan civilisationer där islam expanderar och är på väg att ta över Europa. Det sker inte, som vid tidigare århundraden, genom krig utan genom invandring och stegvis islamisering av de europeiska samhällena.
Detta är ett huvudspår hos Behring Breivik när han kokar ner sitt 1500 sidor långa manifest till ett tolv minuter långt videoklipp. Idén hade samma centrala plats i hans anförande i tisdags och ekar ett budskap som är ett stående tema hos den europeiska rasisthöger som SD är del av." Utan dessa partier och denna ideologi hade vi inte sett någon Behring Breivik. Det har Voronov fullständigt rätt i.

Voronovs analys är träffsäker och klockren: "Han bestämde sig inte först att mörda och hittade därefter en lämplig filosofi som rättfärdigar det. Hans mordplaner växte fram ur idén om islamisering och förhatlig mångkultur, och han riktade sina vapen mot dem han anser möjliggör denna utveckling. En våldshandling med så skarpa politiska motiv medför politiskt ansvar. Det är lättplacerat."

Inga kommentarer: