lördag 3 mars 2012

Sverigedemokraternas Stefan Jacobsson

Strengnäs Tidning skriver: "Under en debatt i fullmäktige i december hävdar Stefan Jacobsson att Urtegård (OPOL.) anklagat Sverigedemokraterna för att ha nazistiska företrädare i partiet. – Därför har vi polisanmält henne för förtal, förklarar Jacobsson." Detta blir onekligen intressant. Det stämmer att jag har sagt att Sverigedemokraterna har nazistiska företrädare. Huruvida Stefan Jacobsson kände sig träffad när jag sa detta i talarstolen vet inte jag. Jag pratade inte om Stefan Jacobsson. Jag talade om att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Stefan Jacobsson säger
: "Varje gång som sånt här inträffar har vi bestämt att vi ska markera starkt. Vi accepterar inte påhopp av den här typen eller att man försöker klistra på oss epitet." Min uppfattning är att man skall ta tjuren vid hornen och kalla den för sitt riktiga namn. Det kan ju verkligen vara på det viset att Jacobsson tror att partiet han är med i är ett parti som bygger hela sitt partiprogram på en humanistisk värdegrund; ett partiprogram som rinner över av kärleksförklaringar till alla sina medmänniskor. Akkurat så har i alla fall inte jag uppfattat Sverigedemokraterna.

Sydsvenskan skriver: "Fredrik Reinfeldt väcker ofta ilska hos SD. Jimmie Åkesson har kallat statsministern 'svenskfientlig'. Epitetet 'landsförrädare' på Reinfeldt är vanligt bland SD:s anhängare. Den svenske statsministerns hårda attacker mot Sverigedemokraterna och den främlingsfientlighet han anser att partiet står för är ovanlig i ett europeiskt perspektiv.

Begreppet
"främlingsfientlig" används ibland som benämning för uppfattningen att människor med viss kulturell eller etnisk tillhörighet eller bakgrund är sämre eller mindre lämpade för det samhälle de är främlingar i. På så sätt skiljer man begreppet från "rasism" som istället är grundat på förmodade genetiska skillnader mellan folkgrupper, så kallade raser. Jag har alltid uppfattat främlingsfientlighet och rasism som samma sak.

En av Stefan Jacobssons supportrar skriver på nättidningen: "Ursäkta mig, men jag hoppas Urtegård stannar i Norge när hon nu far dit & ska hålla föreläsning i resiliens." Ja, som en av de få invandrare som finns i Strängnäs kommunfullmäktige så hade det säkert varit önskvärt för vissa att jag åkte hem dit jag kommer ifrån och stannade där. Är det inte så det brukar heta?

25 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Citerar en nätkommentar: "Att SD för en konsekvent främlingsfientlig och djupt inhumanitär politik vet minsta femåring. Att SD är sprunget ur nazistmiljöer är också ett faktum, så kom t ex SD:s förste partiordförande från nazistiska NRP.
Under årens lopp har massmedia gång efter gång kunnat dra ner byxorna på SD och presenterat tiotals företrädare för partiet som antingen haft nazistkopplingar eller varit grovt kriminellt belastade eller varit både och.
Att SD:s Stefan Jacobsson nu agerar som en politisk ömfoting genom att polisanmäla Margit Urtegård för att hon påpekat SD:s främlingsfientlighet, rasistiska tradition och i rakt nedstigande led sprunget ur svensk nynazism sprider ett löjets skimmer över Jacobsson och hans SD.
SD är inte som andra demokratiska partier, ett utanförskap som partiet valt själv genom att konsekvent driva en extrem främlingsfientlig och inhuman politik. Margit Urtegård har visat på mod, så i denna sak förtjänar hon stöd från alla demokratiskt sinnade medborgare."

Margit Urtegård sa...

Citerar från face-book: "Den som ids kan läsa Stieg Larssons bok om Sverigedemokraterna, så förstår ni varför dessa människor aldrig får stå obemötta. Larsson skriver: "Sverigedemokraterna kan inte bekämpas med förbud, fördömanden eller socialvårdande insatser...Det är en politisk rörelse och måste mötas som sådan, med en politisk motrörelse som värnar demokrati och yttrandefrihet....Det handlar om att mobilisera till strid - inte bara bekämpa Sverigedemokraterna utan att vinna ungdomar till ett försvar av demokratin...Sverigedemokraterna är rasistiska, antidemokratiska, pseudovetenskapliga, hycklande, homofobiska, dubbelmoraliska och brottsbelastade. Partiet har dessutom en synnerligen luddig attityd till nazister...Det handlar om att inte retirera inför Sverigedemokraternas krav på att bli accepterade a som ett "vanligt demokratiskt parti" - det är inte ett sådant parti och ska heller inte åtnjuta den respekt som tillkommer demokratiska partier.
Nu skrevs detta för lite mer än tio år sedan och SD har piffat till fasaden sedan dess. Besten är dock den samma."

Anonym sa...

Du som påstår att det inte är fel att få "nya glasögon", skall få ett par av mig.

Kritik av den misslyckade och fatala invandringspolitiken är inte kritik av invandrare. Det borde du som är politiker veta.
Att kritisera invandringspolitik skall vara precis lika naturligt som att kritisera alla andra politikområden.

Om du kallar kritiker av invandringspolitiken för "rasister", vad kallar du då kritiker av försvarspolitik, ekonomisk politik, socialpolitik,näringspolitik etc?

Mvh
Adderat

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Du skriver: "Kritik av den misslyckade och fatala invandringspolitiken är inte kritik av invandrare. Det borde du som är politiker veta. Att kritisera invandringspolitik skall vara precis lika naturligt som att kritisera alla andra politikområden."

Att kritisera invandringspolitiken och andra politiska frågor är självklart något alla får göra. Men nu handlade frågan kanske inte om det? Jag anser att SD har nazistiska rötter och att de även idag, fast de är mer polerade och smarta, har just främlingsfientlighet som sitt yttersta varumärke. Du får gärna visa exempel på att jag har fel.

Anonym sa...

Sverigedemokrater (och där räknar jag in både aktiva politiker, medlemmar och sympatisörer) tycker om att tala om yttrandefrihet. Då blir det hela väldigt tragikomiskt när de anmäler andra för förtal, när de använder sin yttrandefrihet för att påpeka kända fakta.

Enligt den fria nätencyklopedin Wikipedia, i artikeln om Sverigedemokraternas historia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraternas_historia) utgjordes partiet till en början av "till viss del av personer tidigare verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt, däribland Leif Ericsson. En av partiets tidiga ordförande, Anders Klarström, var tidigare aktiv i det nazistiska Nordiska Rikspartiet. Partiet kännetecknades inledningsvis av högerextremism och aktivism." Har Sverigedemokraterna tänkt polisanmäla Wikipedia (eller de som redigerat den aktuella sidan) för förtal?

Om man lyssnar på vad sverigedemokrater säger - och vad de inte säger - så blir bilden otroligt tydlig. SD har putsat upp fasaderna utåt, men de vet precis i vilka vatten de fiskar, och deras mål är inte att svenskarna, oavsett bakgrund, skall känna samhörighet, utan deras mål är att splittra utifrån etnisk bakgrund (samt diverse andra kategorier som de ogillar, t. ex. homosexuella).

Personligen tycker jag att det är hedervärt att Margit står upp gentemot Sverigedemokraterna. Det borde fler göra.

Anonym sa...

Då hoppas vi att du blir dömd och hamnar i brottsregistret, och det kommer att ställa till det för dig, både inom politiken och i yrkeslivet.


Micke

Scheisse sa...

Hej, margit.
Du har rätt att tycka att SD är ett skitparti och du har rätt att tycka att dom är främlingsfientliga och du har rätt att tycka att vissa av deras förslag är rasistiska och du har rätt att tycka att deras företrädare är både inkompetenta och invandringsfientliga.
Men du har däremot inte rätt att säga att "SD har nazistiska företrädare i partiet".
Säger du det så är det ett påstående och inte din privata åsikt.
Och det påståendet är lögn.
Du kan säga att "SD är sprunget ur nazistmiljöer", men det råkar inte riktigt vara samma sak som att partiet HAR (nutid) nazistiska företrädare.
Lika lite som Moderaterna har företrädare som är emot kvinnlig röstrött eller V har företrädare som vill bygga gulag-läger.
Två saker lyckas du med;
1. Du devalverar nazismen och dess brott genom att förminska den genom att jämföra den med ett demokratiskt parti.
2. Genom att ljuga och försöka skrämma folk genom godwins law så visar du att du inte klarar av en saklig debatt med SD- vilket i sin tur leder till att folk tar ställning FÖR SD.
Bra jobbat : /

Anonym sa...

Stieg Larsson, den gamla kommunisten som tränade terrorister i Afrika.
http://www.guardian.co.uk/books/2010/oct/15/stieg-girls-with-grenade-launchers

Anonym sa...

SD kritiserar invandringen, inte invandrarna. Jag känner flera invandrare som röstar på SD. SD har dessuom flera invandrare i sitt parti - varav ett flertal förflöjts och misshandlats av människor som delar din skeva verklighetsuppfattning. Tvi!

UncleBob sa...

Du verkar ju helt rabiat för att få uppmärksamhet Margit. Att kalla Sd för ett "nazistiskt" parti är lika illa som om någon påstod att du lider av galloperande mytomani och svåra tvångstankar. Även om just det påståendet skulle vara sanningsenligt.

Fegt att försöka köra med "nazistargument" (se Goodwins lag) och sen inte våga stå för det. Det enda löjets skimmer i den här såpopetran är din sorgliga ändalykt. Hoppas du får betala ett rättvist pris för dina uttalanden.

Anonym sa...

"..ett rasistiskt parti med himla många nazistiska företrädare landet över."

Du kommer åka dit så det skrattar om det på detta eftersom du kommer bli ombedd att nämna någon av dessa "himmla många" nazister, vilket du inte kan :)

Margit Urtegård sa...

Hej uncleBob

Du skriver: "Du verkar ju helt rabiat för att få uppmärksamhet Margit. Att kalla Sd för ett "nazistiskt" parti är lika illa som om någon påstod att du lider av galloperande mytomani och svåra tvångstankar. Även om just det påståendet skulle vara sanningsenligt." Vilken bra debatteknik du använder, man blir nästan imponerad. Nu är det väl kanske inte jag som söker uppmärksamhet i den här frågan? Det är inte jag som sprang till polisen, remember.

Anonym sa...

Detta verkar inte friskt. Oslo har problem med utländska våldtäktsmän. Vad står på?

Anonym sa...

Är ju en dj-a tur att det blev lite skriverier i Ekuriren, så du får lite besökare på din blogg! :p

Jag tittade på sammanträdet den 19/12-2011 på webben...
Min åsikt om dig är att du är opolitisk... Att du likt en obstinat 5 åring stampar i golvet & skriker det som du kommer på först...
Såå pinsamt!!

Vänligen , fortsätt vara opolitisk någon annanstans. Kanske ska nöja dig med att blogga!

Jag är född & uppvuxen i Sverige. Mina föräldrar växte upp i Finland under kriget på 1930 talet.
Jag har fått leva med sviterna därefter.. men kalla mig för f*n inte för Nazist & Rasist!
Min röst gick till SD sist & kommer så också att göra 2014.
I mitt hushåll ligger 5 röster i alla led på SD.

MetalHeadViking sa...

Jag tvekar inte en sekund på att en person som Margit är väldigt solidarisk, empatisk, medmänsklig och "human".... med skattebetalranas pengar.

Ja, Margit. Du är minsann och dina anti-SD kamrater är mästare på att spendera andra människors pengar på massinvandringen, mångkulturen och EU. Intressanta prioriteringar, men grattis i alla fall.

UncleBob sa...

Margit Urtegård: Jag påpekade det faktum att du har skrivit på din blogg att "SD har nazistiska företrädare i partiet".
Detta är ett påstående av dig, taget ur tomma intet och ett falskt påstående du inte kan styrka.

Dessutom har du uttalat detta i kommunfullmäktiges talarstol. Tror du inte folk fattar att du gör ett medvetet övertramp för att få den uppmärksamhet du så hett saknar efter att ha sparkats ut från ditt gamla parti?

Samtidigt som du beter dig som en mytoman så är du tydligen helt omedveten om hur du devalverar du de offer som nazismen skördat i verkligheten? Du borde skämmas.

Men det är ju otroligt upplysande hur billiga halmgubbar du måste tillverka för att känna dig bekräftad. Det är visserligen bra med lite glada amatörer bland alla politiska broilers. Men mytomaner som du är inte mycket att offra tid på. Bara så du vet.

Sven Olsen sa...

I bibeln står det något om barn och kvinnor tiga i församlingar - det är nog ett bra förslag vad Urtegårdskans svenskfientliga pladder beträffar.

Att gå ut och rosa Stieg Larsson - en kommunistisk terrorist säger ju allt - total brist på verklighetskänsla och total brist på kännedom om vad SD är och står för.

Anonym sa...

Margit! I Sverige har vi demokrati. Glöm inte det. SD är ett parti som svenska folket har röstat fram. Lyssna på dom istället för att använda mobbing, vilket i vanliga fall är en metod ni anser ska motarbetas. Så fult och så fel. Alltid. SD är här för att stanna och med dagens invandringspolitik kommer SD att göra ett jordskredsval nästa gång. Ta till er det och lyssna på folket så kanske dom inte måste rösta på SD för att ni inte ska stjälpa Sverige med den hastigheten som pågår. Tänk efter, varför får SD så många väljare? det finns en anledning som ni borde lyssna på och ta till er! Och den har ingenting med rasism eller nazism att göra!

Mats Werner sa...

Varje politiskt parti med självaktning borde bli polisanmält av SD. Ta det som en komplimang, Margit!

Anonym sa...

Som vanligt kan inte massinvandringsvurmarna debattera sakligt om problemen vi har idag med den förda politiken.
Ni har haft snart 30 år på er att göra något konstruktivt, men har istället bara ökat på problemen.
Ta debatten om sakfrågorna och kom med förslag istället för att komma med personangrepp,lögner och förtal.
Som upplysning så är du och dina likar de bästa val-lokomotiven för SD inför kommande val.
Mvh en riktigt opolitisk debattör.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
SD gör allt för att tvätta bort stämpeln över att vara ett rasistist parti. Men läser man deras partiprogram så är det inte konstitigt om de har väljare och väljargrupper som har rasistiska åsikter.
De tror inte på integration men assimilation.
De tror inte på mångkultur, det leder till splittring, utanförskap och segregation anser de. De tror på "svensk kultur" och att "vi ska stå upp för" västvärldensa syn på värden om demokrati och mänskliga rättigheter.
De har mycket att förklara om de ska lyckas tvätta bort stämpeln som främlingsfientliga.
I sitt program nämner de ordet "invandrare" och använder inte enbart begreppet invandring.

Jag kan inte göra någon annan tolkning än att deras budskap andas främlingsrädsla.

I ett öppet demokratiskt samhälle måste vi ta debatten och det ska bli intressant att se vad denna polisanmälan om förtal leder. Jag håller på dig!
/Marie-Louise

Patrick Baltatzis sa...

SD är ett politiskt naivt parti som vill införa en kulturellt homogen polisstat. De önskar sig ett samhälle de själva inte skulle stå ut med att leva i om de fick som de ville.
Exempelvis är deras kriminalpolitik synnerligen naiv och populistisk. Vi liberaldemokrater har räknat på vad deras politik med hårdare straff m m skulle kosta (beräkningarna finns här, här och här.

De äldre som de säger sig värna om skulle få de ännu sämre med SD:s politik. Man kan undra hur de vill finansiera detta.

Men nu är friheten så beskaffad att vi är fria att välja bort den. SD:s medlemmar vill att vi alla ska bli ofria och hoppas att de själva ska slippa. Historien har redan visat hur fel den tanken är.

Anonym sa...

främlingsfientlighet bottnar alltid i rädlsa för förändringar. det skapas i de flesta kulturer och folkslag igenom alla tider.och är alltid en svaghet för demokratins utbredning. oavsett vem som står för den. att det finns invandrare i SD är inget bevis för att det paritet inte är främlingsfientligt, endast ett bevis för att även invandrare kan vara rädda för förändringar. och som en björn sticker du armen i alla bikupor du kan fiska honung ur margit(: tufft! mvh muko

Karpstryparn sa...

Rasistiskt eller inte, SD är inröstat i riksdagen. Acceptera de demokratiska spelreglerna, Margit Urtegård, eller också kan du ta och flytta till Antarktis. För där slipper du SD.

Angående förtal: Nazistiska företrädare eller rasistiskt parti är lika mycket grovt förtal båda sakerna. Hoppas du blir fälld, Aftonbladet behöver ju få något att skriva om.

Varför tar du inte upp Socialdemokraternas rasistiska och nazistiska historia? Där har du ett äkta nazistparti, de har ju fortfarande nazister och rasister i partiet.

Anonym sa...

karpstryparen? kan man strypa en karp? jag trodde det var en tjock hal stor slambottenlevande fisk? men kanske har jag fel?
jag känner inte margit men jag är övertygad om att hon till fullo accepterar de demokratiska regler som finns här i sverige, men det behöver väl inte betyda att hon inte får kämpa för en förändring? javisst är det så att om alla bakar skulle granskas så är det inte många som är felfria(:
men varför antarktis? hur vet du att det inte finns människor rädda för förändring där?
SD är i min personliga lilla värld ett missnöjes parti eller har jag missat någon djupare ideologisk grund? i sådana fall så representerar ju ni en stor del missnöjda människor. och det tycker jag är väldigt bra. ni är liksom termomentern ett viktigt instrument för att se hur sjuk patienten är. en katalysator där det missnöje som jäser kan skötas under kontrollerade former.
det ulitmata vore ju att inget missnöje fanns alls, men det är ju en orimlighet i en demokrati.
för mig är ni inte ett hot mot demokratin utan mera ett bevis för att demokratin fungerar. därimot tycker jag det är tråkigt att så många människor bevisligen är så missnöjda så de röstar på er.mvh muko