lördag 31 mars 2012

Mats Perssons tänkvärda ord

Skolrevoltens ledare Mats Persson har skrivit en mycket tänkvärd debattartikel "Ta problemen på allvar".

Mats Persson har reflekterat över Fredrik Lundgrens (FP) ohederliga påhopp på politikern Catharina De Geer (KD).

Mats Persson skriver: "I mitt tycke ska man ta varje tillfälle på fullaste allvar när någon vågar säga ifrån om saker som inte verkar fungera, speciellt när det gäller våra barn och äldre. Men tyvärr är jag inte helt förvånad över att man även denna gång väljer att lägga mer energi på att försöka misskreditera (i detta fall) Catharina De Geer, samma person som du flera gånger lovordat som kommunens mest kompetenta kontakt­politiker, än att lyssna och reflektera över informationen som hon ger." Han har helt rätt i detta, det är inte schysst att skjuta budbäraren.

Mats Persson kommer med ett glimrande förslag för att försöka förhindra detta framledes. Han skriver: "Det känns som att det är hög tid att lägga till ordet whistle-blower i Strängnäs kommuns värdegrund, så slipper folk med insyn eller synpunkter bli tryckta mot dörren så fort man tar sig modet att säga ifrån." Jag har träffat flera tjänstemän som har berättat att de inte törs säga vad de tycker av rädsla för att utsättas för repressalier. Man kan undra om det är några riktiga Putin-figurer som styr kommunen?!

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) vill nog också kämpa för att skydda modiga och nödvändiga sanningssägare. Hon skriver på sin blogg: "Den kvinnliga topptjänstemannen som med integritet och allmän klokhet varnade, och dokumenterade sina varningar, för att skydda sin tjänstemannakår från att bli betraktade som medskyldiga i Persson-Lundbergs fleråriga spel, hon avpolletterades genom en av Lundberg rekordsnabbt iscensatt omorganisation den 1a januari detta år." Vi förlorade en mycket kompetent tjänsteman på grund av Peter Lundbergs och Jens Perssons (C) myglande kring konsultskandalerna med mera.

Hur långt är Jens Persson och Peter Lundberg beredda att gå för att dölja sitt eget maktmissbruk? Den frågan har oroat mig mycket sedan jag läste det här på ledarsidan: "Missnöjet över kommunstyrelseordförandens ledarstil med inslag av maktfullkomlighet är djupt inom Moderaterna. Ta bara Maria von Beetzens berättelse i höstas om telefonsamtalet från Jens Persson, som ska ha hotat med stopp för allt framtida samarbete om Moderaterna gjorde sak av anlitandet av höga kommunchefer som konsulter." När politiker, i det här fallet en man mot en kvinna, börjar hota andra förtroendevalda då har det gått för långt. Om detta är sant så är Jens Persson (C) helt från vettet!

1 kommentar:

Margit Urtegård sa...

Jag och flera med mig har tyckt att oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) har kört en alldeles för lam oppositionspolitik. Men om det hon säger är sant, att Jens Persson (C) skall ha hotat henne om att det inte kommer att bli något borgerligt samarbete i framtiden om hon agerar starkt kring alla skandaler han har åstadkommit så ger det oss en förklaring till det hela. Maria von Beetzen var suverän på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet där hon var mycket vass i sin kritik mot/av Jens Persson och hans sätt att leda kommunen. Det ger oss hopp, när hon inte längre är rädd för Jens Persson, om att hon då kan föra en oppositionspolitik värd namnet.