söndag 18 mars 2012

"Jeg trodde jeg var norsk, jeg"

Läser en tänkvärd krönika av Isra Zariat "Jeg trodde jeg var norsk, jeg".

Hon skriver: "Denne uka leste jeg en artikkel om SSBs nye statstikk, som viste at i år 2040 vil nesten halvparten av Oslos befolkning være innvandrere. 'Jøss' tenkte jeg,'kommer det så mange asylsøkere i framtiden?'. Jeg var forvirret, men det jeg leste videre forvirret meg ikke bare enda mer, det gav meg også en liten knekk i identiteten min. Jeg fant ut at til og med norskfødte barn med innvandrerforeldre er med i denne statistikken. Under hadde folk pøst på med negative kommentarer hvor det stod at de snart ville være fremmede i sitt eget land. Jeg følte meg svært ille til mote."

Det är likadant i Sverige. Mina barn och jag räknas som invandrare i statistiken fast vi har bott i Sverige i 20 år. Mitt yngsta barn Emil har aldrig bott i Norge. Han är född i Norge för att jag inte ville föda honom på ett svenskt sjukhus. När han var endast 10 dagar gammal åkte vi hem med honom till Sverige. Även de svenska kungabarnen räknas in i den statistiken. Jag tycker att det är konstigt och onödigt med de återkommande begreppen första- och andra generationens invandrare. Vad säger sådana begrepp oss egentligen? Varför har vi sådant behov av att dela upp människor i olika kategorier? Vi är då väl bara människor? Några av oss är väl integrerade i de samhällen vi bor och lever i. Andra lever i utanförskap. Utanförskapet har mer att göra med klasstillhörighet och socioekonomiska faktorer än vilka länder vi har vårt ursprung i. Det är inte hudfärg och etnicitet som avgör vilka möjligheter människor har i ett nytt land. Det är mer komplicerat och mångfacetterat än så.

Isra Zariat skriver: "Jeg, en jente som er født og oppvokst blant Norges fjell og daler er en byrde. Jeg, som har gått på norsk skole og har ønsker om å bli en god ressurs for Norge i fremtiden faller i samme statistikk som innvandrere som har vanskeligheter med å etablere seg i landet. Jeg, som har norske venner og deltar på sosiale aktiviteter med dem på fritida mi er likestilt med en innvandrer som ikke vet hva norsk kultur er. Jeg, som selv har vært med på å lære nye landsmenn det norske språket er i samme kategori som innvandrere som ikke kan et eneste ord norsk." Hennes funderingar borde vi ta till oss.

Tuffa tjejen Isra Zariat avslutar sin krönika med: "Snart er det 17.mai og innvandrere over hele landet vil være med på å feire denne dagen. Jeg, 'utenlandske' meg, vil være til stede i finstasen min og jeg vil bære det norske flagget. Hvorfor? Fordi jeg også er norsk vel!"

6 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

"Problemet" er at identiteter som å være svensk, eller norsk, i høy grad handler om en slags blodsmystikk. Mange virker å mene at for å være norsk (eller svensk) så må du ha norske (eller svenske) aner, og i tilegg så er det en hel del som mener at du bør se "norsk" ("svensk") (les: hvit) ut. Språkrådet gikk ut for noen år siden og mente at en person med f. eks. skotske aner fint kunde være norsk, men ikke noen med f. eks. pakistanske aner. Etter at det ble en storm om dette i mediene, så måtte språkrådets direktør ta tilbake dette.

Og så har vi det fantastiske uttrykket ikke-vestlige innvandrere, som skiller mellom epler og pærer.

Margit Urtegård sa...

Hej Johan

Min dotter Margarita är mörk i hyn för att hennes pappa är spansk, men hon är lika mycket norsk ändå.

Språkrådet skäms jag över. Jag debatterade ämnet om vilka som är mest invandrare för många år sedan på Eskilstuna-Kurirens debattsida. Jag frågade om man kommer från Frankrike och är svart och lågutbildad är man då mer invandrare än om man kommer från Iran och är utbildad läkare?

Jag ställde även frågan om man är mer invandrare om man är invandrare från Frankrike med mörk hudfärg eller om man är vit och har invandrat från samma land?

Det finns inga äpplen och päron i den här frågan. Det spelar ingen roll om du kommer från Afrika eller från västvärlden. Sverige och Norge har inget apartheid. Hudfärg och världsdel har inget med saken att göra.

Jag är tex inte imponerad över Zlatan för att han kommer ifrån fd Jugoslavien, jag är imponerad över honom för att han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare och för att han är det vi inom sociologin kallar en klassresenär.

På samma sätt som folk från arbetarklassen uppmanade sina barn att studera så kan folk från andra länder uppmana sina barn om detsamma. Det kallas för integration.

Johan R. Sjöberg sa...

Jeg bør nok understreke at jeg ikke er enig i Språkrådet og ikke er enig i epler og pærer-logikken. Selvfølgelig er din datter like norsk som alle andre nordmenn.

Anonym sa...

Va? Zlatan kommer väl inte från "forna Jugoslavien". Han är väl född i Malmö?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Helt rätt Zlatan är född i Malmö. Zlatan Ibrahimović är född 3 oktober 1981 i Malmö, är en svensk fotbollsspelare av bosnisk och kroatisk härkomst. Jag skulle ha varit tydligare, håller med dig om det, jag syftade på Zlatans ursprung.

Anonym sa...


Margit:
Om han är född i Malmö kommer han inte från Jugoslavien, ock hans
ursprung är väl då Malmö? :-)

Sjöberg: Du kommer med en påstand om språkrådet's direktør.
Denne påstanden synes jeg du skal vise til hvor du har fra.