lördag 31 mars 2012

Blårött i Strängnäs?

Läser en mycket intressant ledare i dagens tidning "Blårött i Strängnäs?". För oss som är aktiva politiker i denna lilla kommun är det ingen nyhet att Maria von Beetzen (M) och Lotta Grönblad (S) har hittat varandra och blivit några riktiga bundisar. Men därifrån till att de politiska partierna Moderaterna och Socialdemokraterna skulle regera tillsammans efter nästa val är det mycket långt. Om de är så överens i många frågor, som Maria von Beetzen indirekt påstår, så är det väl märkligt att de inte går ihop med Socialdemokraterna redan nu?

Inom Socialdemokraterna i Strängnäs kommun fanns det tidigare två falanger; Leif Lindströms falang och Tord Tjernströms falang. Hur det ser ut akkurat nu skall jag inte uttala mig om. Maria von Beetzens "kompis" Lotta Grönblad tillhörde Lindströms falang. Tord Tjernström och Lotta Grönblad var som katt och hund tidigare. Har den konflikten lagt sig? Leif Lindström är nog på väg ut. Hur påverkar det Grönblads chanser att sälja in idén i sitt parti om att gå ihop med Moderaterna?

Hur påverkar allt det missnöje som i dag finns mot den sittande majoriteten hur medborgarna väljer att rösta vid nästa val? Vem kommer att bli mest straffad av sina väljare? Det är många saker som kan hände. Kristdemokraterna som har tappat stort i stöd sedan valet 2002 har nu fått en ny stark kraft genom Catharina De Geer. Hon får nu stort stöd av skolrevolten. Det kan leda till att KD blir ett större parti i vår kommun. Ett parti som Socialdemokraterna inte ens vill ta i med tång. Kommer Moderaterna att lämna "sitt" KD i sticket?

Man skall inte stirra sig blind på blockgränserna. Men samtidigt finns de där av en orsak. Jens Persson (C) gick ut i valet 2010 och sa att han satsade på en borgerlig allians i Strängnäs kommun. Det var en lögn, det vet alla nu, många av oss visste det redan innan. Är det så att Maria von Beetzen (M) har bestämt sig för att göra som Moderaterna i Katrineholm har gjort; regera ihop med Socialdemokraterna, så borde hon berätta det innan valdagen 2014. Ärlighet varar längst. Då ger hon de väljare, som inte kan tänka sig ett blocköverskridande styre i vår kommun, ett ärligt besked. Det gjorde inte Jens Persson (C) inför valet 2010.

Vänsterpartiet kommer antagligen också att gå fram i valet 2014. Mycket på grund av deras nya partiledare Jonas Sjöstedt. Men här lokalt kommer V att gå fram mycket på grund av deras nya partiaktiva medlem Peter Hjukström i Mariefred. Vänsterpartiets duktiga gruppledaren David Aronsson kommer att få bra draghjälp där, det är ett som är säkert. I Mariefred, där Peter Hjukström är en stark och respekterad profil, kommer nog Mariefredspartiet att drabbas hårdast. Skulle inte förvåna mig om V tar åtminstone hälften av MFP:s väljare i Mariefred till nästa val.

Huvudorsaken till att Moderaterna och Socialdemokraterna överhuvudtaget "tittar" på varandra är inte bara Jens Perssons maktfullkomlighet. Så här skriver jag på min blogg 2008: "Centern har under flera mandatperioder haft mera makt än vad deras storlek egentligen har gett utrymme för. De är som dvärgpudlar, som vi andra har behandlat som rottweilers, därför beter de sig som elefanter. De är som den norska räkan som slår sig på bröstet och säger: 'Jeg er en hummer'." Både Folkpartiet och Centerpartiet i vår kommun har helt sedan FP ökade från 4 till 8 mandat i valet 2002 bettet sig som om de skulle vore kommunens största partier.

Även under den tid
då framlidne Pelle Lantz var ordförande i Strängnäs Arbetarkommun diskuterades detta. Och det av exakt samma orsak som i dag; den arroganta maktfullkomlighet som har infiltrerat Folkpartiets och Centerpartiets centrala företrädare i vår kommun. Pelle sa till mig flera gånger att det kanske hade varit bäst för kommunens medborgare att FP och C fick sitta på avbytarbänken ett tag, så att de kunde få kyla ner sitt maktbegär och storhetsvansinne. Han kanske hade rätt i det?!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varmt tack Margit för generösa formuleringar.
Vänsterpartiet har kommit till Mariefred. Att det kommer att märkas kan jag redan nu utlova. Vår lokala medlemsvärvning tickar på i en positiv trend och i mötet medborgare emellan uttrycker anmärkningsvärt många sin sympati och uppskattning för att Mariefred fått ett tydligt vänsteralternativ.
Jag är övertygad om att Vänsterpartiet kommer att skrälla i Mariefred i valet 2014.
Din röst är också välkommen Margit, även om du är utsocknes och bor i Strängnäs. ;-)
Vänliga hälsningar/Peter Hjukström

Margit Urtegård sa...

Hej Peter.

Du och David kommer att klare er bra utan min hjälp. Även den högra sidan av/om politiken behöver företrädare med ett stort hjärta! :-)

Anonym sa...

Att du har empati Margit, det vet jag. Men tyvärr anser jag detta vara en bristvara inom borgerligheten i stort.
Du kan ju alltid pilla på Vänsterpartiets kommunvalsedlar 2014. ;-)

Vänliga hälsningar/Peter Hjukström

Mats Werner sa...

Jag har ju tidigare fler gånger pekat på möjligheten av en temporär allians mellan M och S som den enda möjliga utvägen ur det ekonomiska moras som vår kommun befinner sig i. En allians som skulle kunna ha den kraft som krävs för att fatta de verkligt tuffa beslut och genomföra det stålbad som krävs för att få kommunen på fötter igen. Att nå en situation där man på allvar kan börja tala om att "satsa" på något. D.v.s. inte bara omfördela eller låna utan faktiskt då man har egna pengar som kan göra skillnad i vardagen och verksamheten. Dit är det en lång och svår väg och för att lösa många knutar krävs en stark majoritet som faktiskt kan idka majoritetsstyre med förnuft och framåtsyn, och inte på det sätt som idag sker. När Persson Inc. talar om att han inte är någon velourledare så är det bara larv. Hans existens hänger på att han lånar mer pengar hela tiden.

Att sedan en allians S-M inte får bli en permanent lösning säger sig självt.