onsdag 8 februari 2012

Tidningen blir straffad?

Så här står det på kommunens intranät: "Från och med den 16 februari kommer Strängnäs kommun att annonsera i Strengnäs Tidning varannan vecka med minskat annonsutrymme. Kommunens lagenliga annonsering med kungörelser om sammanträden och samråd prioriteras och kommer inte att påverkas av förändringen. Den information som inte längre ges plats i veckoannonsen, bland annat kulturevenemangen, kommer att marknadsföras mer aktivt i andra kanaler och format. Bland annat i kommunens egen tidning Aktuellt som kommer att ges ut oftare än tidigare. Samtidigt som annonseringen i Strengnäs tidningen minskar, ökar vi annonseringen i Stallarholmens tidning Träffpunkt.

Jag frågar Mattias Johansson, som är kommunikationschef på Strängnäs kommun: "Vem har tagit beslutet? Vilka summor handlar det om?" Mattias Johansson svarar: "Ekonomiskt handlar det om att vi tidigare köpt annonsplats för drygt 400 000 kronor i Strengnäs Tidning. Nu avtalar vi att köpa annonser för minst 150 000 under 2012. (Det kan bli mer.) Beslutet är förvaltningens. Frågan har diskuterats och förankrats i förvaltningens ledningsgrupp, och kommunchefen har godkänt förändringen. Det är jag, som kommunikationschef, som skriver under avtalet med tidningen." Min tolkning av hans svar är att det är kommunchefen som har tagit beslutet och kommunikationschefen som har skrivit under. Detta mot bakgrund av att när jag frågade vem som har tagit beslutet så svarade han att det är förvaltningen. Förvaltningen är ju som vi alla vet kommunchefen? Eller?

Landstingsrådet för Kristdemokraterna Marie-Louise Forslund Mustaniemi skriver på twitter: "Strängnäs kommun har beslutat att inte annonsera i Strängnäs tidning. Är det en konsekvens av deras granskningar?" Hon får det här svaret från Strängnäs kommun: "Vi annonserar även fortsättningsvis men i mindre omfattning. Minskningen har absolut inte med granskningarna att göra." Det är alltså bara en tillfällighet att kommunen minskar sin annonsering i lokaltidningen i samma väva som kommunchefen blir hårt kritiserad av densamma? Kommunchefen använder kritiska tidningsartiklar, om sig själv, som diskussionsunderlag på en chefsträff i januari. Kommunchefen påverkar, han använder sin makt för/till att tysta ner kritiken mot sig själv, ingen tvekan om saken. Jens Persson (C) och Peter Lundberg straffar nu tidningen för att de kritiskt granskar makten. Jag kan inte tolka det som händer på ett annat sätt, tyvärr. Är det någon som ser annorlunda på det hela? Kommentera gärna.

5 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jag tror Du gör en alldeles korrekt tolkning. Kommunikationschefens svar är en klassisk förvaltningslögn.

Och köttbiten till Stallarholmen är ju patetisk!

Hur förhåller det sig med den andra kommunövergripande veckotidningen Måsen?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Kommunen skriver: "Bland annat i kommunens egen tidning Aktuellt som kommer att ges ut oftare än tidigare."

Hushållstidningen Aktuellt är ju mer eller mindre en reklamtidning för Centerpartiet och dess samarbetspartier. En reklamtidning som finansieras med skattepengar. Den tidningen borde läggas ner. Den uppfattningen har jag haft länge.

Anonym sa...

tack margit för att du på ett tydligt och sakligt sätt visar på subtila oegentligheter som händer här i kommunen. våran kommun skulle verkligen behöva en politisk granskningsnämd och där är du självskriven ordförande.
muko

Margit Urtegård sa...

Hej MUKO.

Någon politisk granskningsnämnd skulle jag inte vilja vara med i, det skulle vara för deprimerande, i alla fall i den här kommunen.

Anonym sa...

förlåt, det har du helt rätt i,tänkte inte på den aspekten.
muko