onsdag 1 februari 2012

Jens Persson (C), chefen på kaserngården

Finns det oklarheter och funderingar kring Peters agerande och artiklarna i massmedia? Den frågan finns i det material som delades ut på en utbildningsdag för 70-80 chefer på kommunen. Läs noga. Det gjorde jag och fick direkt en sådan där läbbig "Sovjet-känsla". Vad är det för ledning vi har i kommunen? Är du inte med oss är du emot oss. Det är vad kommunchef Peter Lundbergs och kommunalrådet Jens Perssons (C) kaserngårdsanda signalerar. Det är skrämmande att kommunledningen försöker indoktrinera sina medarbetare på det här sättet; att via diskussioner kring tidningens kritiska artiklar om konsultskandalen utkräva någon sorts lojalitetsförklaring samt dela ut munkavel. Den rätta bilden skall uppenbarligen förankras i organisationen, det görs via cheferna och det är kommunchefens bild som skall planteras. Läbbigt värre!

Ledaren skriver: "Bara 46 procent av kommunens medarbetare sägs ha förtroende för kommunledningen. Målet är att öka andelen till 55 procent i år. Det kanske går – bland annat med lite större respekt för lagar och med en lite mindre självupptagen kommunchef". Att förtroende för ledningen är så katastrofalt lågt som 46 procent, hade jag ingen aning om. Det är allvarligt, mycket allvarligt. Men herrarna Lundberg och Persson gör som strutsen; sticker huvudet i sanden och låtsas som det regnar. Det var ett gäng rädda tjänstemän jag träffade på kommunledningens strategidagar i Västerås. Även kommunens ledande politiker var tystlåtna. Det fanns inget go, det fanns inte mycket till visioner heller. Det var en ganska tam föreställning. Det var två trevliga strategidagar, det skall tilläggas.

Konsensuskulturen vi har i vår kommun är påtaglig. Inte ens Moderaterna agerar opposition. De är rädda för att hård kritik nu skall slå tillbaka på dem när ny majoritet skall bildas efter valet 2014. DN:s Erik Helmersons ord är tänkvärda i sammanhanget: "Men samtidigt: De flesta positioner i samhället, även ledande, går utmärkt att sköta trots att man har åsikter som inte är helt formade efter alla rådande strömlinjer. Jag är rädd för ett übermoraliskt dagväktarsamhälle fullt av bevakningskameror riktade mot historien. Där ingen någonsin har sagt eller gjort något kufiskt, där vi ständigt hukar under risken att något av våra ogenomtänkta yttranden och göranden kommer tillbaka och slår oss med blyrör i bakhuvudet". Konsensuskulturer är alltid behagliga för majoriteten. Men när oppositionen blir en kopia av majoriteten då börjar det bli riktigt obehagligt.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Dessvärre verkar det ju vara precis det som råder i vår kommun. En vänlig opposition! Vad är det? Och framförallt – förtjänar rödklövern verkligen en vänlig opposition?

Då är det ju inte bara chefstjänstemännen som hukar under Persson Inc. utan t.o.m. det parti vars främsta uppgift nu vore att kritiskt granska och opponera!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Nej, majoriteten förtjänar inte en vänlig opposition. Och du har helt rätt; det är inte bara tjänstemännen som hukar under Persson, tyvärr.