söndag 12 februari 2012

Den kommunala skolan behöver en röst

Eskilstuna-Kurirens ledarsida skriver: "I går kom utbildningskontorets förslag till beslut: Nej till folkomröstning. Argumentet är att den omorganisation inom skolan som folkinitiativet vill stoppa hinner genomföras innan en folkomröstning hinner hållas. Förslaget har av allt att döma förankrats hos den politiska majoriteten. Detta nej-argument är sådär. Folkinitiativets krav är att skolor i centrala Strängnäs organiseras utifrån klassindelningarna F-6 och 7-9. Politikerna kan besluta om en sådan organisation när som helst, om inte till nästa läsår så till det därefter". Samtidigt uppmanar ledarsidan det största oppositionspartiet, Moderaterna, att rösta nej till en folkomröstning.

Vänsterpartiets David Aronsson skriver på sin blogg: "Visst kommer det bli lite strul om folkomröstningsinitiativet/skolupproret får igenom sin stadiumindelning, men... DET FINNS INTE ETT ENDA SERIÖST OCH VÄL REDOVISAT ARGUMENT FÖR ATT MAJORITETENS OMORGANISATION MÅSTE GÖRAS... ÖVER HUVUD TAGET! och särskilt inte att det är bråttom (inte ens utifrån de svepande, innehållslösa argumenten). Så det är majoriteten som borde tänka efter innan de genomför en omorganisation som om inte allt för lång tid är föremål för en folkomröstning". Jag håller med David, det är majoriteten som borde tänka efter.

En partikamrat till Fredrik Lundgren har berättat att när Roggeskolan skulle startas så ringde Fredrik Lundgren runt och "värvade" elever till Roggeskolan; skolan som han själv var biträdande rektor på. Nu när han är högsta hönset för den kommunala skolan tvingar han genom beslut som garanterat kommer att ge Roggeskolan ännu fler elever. Han har nog missförstått sitt uppdrag.

Oppositionsrådet Maria von Beetzen
(M) skriver på David Aronssons blogg: "Moderaterna kommer att rösta ja till Folkomröstning på BUN -mötet i veckan. Tack David för att vi pragmatiskt kan samarbeta vad gäller skolfrågan i Strängnäs". Den kommunala skolan behöver en röst. Den sittande majoriteten behandlar den kommunala skolan på ett styvmoderligt sätt. Det är inte bra. Därför är det nödvändigt att Moderaterna säger ifrån. De får vara den kommunala skolans röst tillsammans med Vänsterpartiet och föräldrarna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bara jag som inte förstår vad som är klandervärt med att en rektor visar engagemang för sin skola genom att värva elever dit?
(Detta var ju långt innan han ansvarade för några kommunala skolfrågor i sin politikerroll.)

Sen är det ju lite roligt(!?) att se moderater (ja, det är väl partibeteckeningen det här halvåret om jag förstått saken rätt) tala nedlåtande om "friskolekramare"...

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Det är inget klandervärt att en rektor visar engagemang för sin skola. Ingen har påstått det. Det var ingen värdering.

Din spydiga eller lustiga kommentar: "det är väl beteckningen det här halvåret", säger mer om dig än om mig. Jag var medlem i Moderaterna från 1985 till 2006 förra gången jag var medlem i partiet, om man räknar med åren jag var aktiv i Norge.

Jag har heller inte talat nedlåtande om friskolekramare, jag påpekar bara det självklara: skolpolitiker ansvarar för den kommunala skolan, inget annat ligger i deras uppdrag. Sköter de inte det uppdraget väl kanske man är på fel plats? Eller vad säger du?

örjan sa...

Margit ! . Inte mycket att bry sig om små anonyma påhopp. Törs man inte skriva sitt namn visar bara vilken fegis man är

Anonym sa...

Örjan, så vitt jag kan se är du också anonym. Jag kan skriva "bosse" här ovanför, eller Örjan, det gör inte mkt skillnad. Eller vill du ha personnummer?

Hur som helst Margit, om syftet inte var att ironisera över "värvningen" av elever förstår jag inte alls vad tredje stycket i inlägget vill säga. Menar du att Fredrik Lundgren skulle ha ett dolt syfte att aktivt försämra den kommunala grundskolan i syfte att öka elevantalet för den friskola han själv tidigare arbetat för? Är det korrekt uppfattat?

Vad gäller begreppet "kramare" får det nog sägas att det används närmast uteslutande i ironiserande eller nedvärderande kontext. Det är väl möjligt att det här finns ett element av språkförbistring dock, men reflektera gärna över det framöver.

Vad gäller skolpolitikernas skötsel av kommunens skolverksamhet så menar många att de sköter det uppdraget väl. Det finns andra inklusive du själv inte tycker det. Jag förstår inte riktigt vad du menar, men det är ju knappast något ovedersägligt faktum att man skulle misslyckats med sitt uppdrag. Följaktligen förstår jag inte riktigt varför någon skulle lämna sin post.

örjan sa...

Många fina ord där "Bosse".Faktum kvarstår att herr lundgrens agerande gör att friskolorna kan fylla på med så många elever dom kan/får..
Den kommunala skolan är inte ett attraktivt val för föräldrar att nyttja.
Hoppas du förstår vad som kan menas med klandervärt.

Anonym sa...

Jag ville verkligen skicka en liten ord att säga tack till er för den fantastiska poäng som du skriver på denna webbplats. Min tidskrävande internet lookup har i slutet hedrats med extremt bra idéer att utbyta med mina kompisar. Jag skulle uttrycka att många av oss besökare faktiskt är mycket begåvade finnas i en noterbar gemenskap med så många härliga individer med bra poäng. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som har använt din hemsida och ser fram emot så många fler roliga stunder läsa här. Tack igen för en massa saker.