söndag 19 februari 2012

Cencur på Sveriges Radio

Alla vet vem Sven Wollter är, även jag som är norska och som flyttade till Sverige i vuxen ålder vet vem han är. Wollter är en svensk kulturpersonlighet; en skådespelare med starka politiska åsikter. Wollter är kanske en revolutionär, men han är ingen politiker. Nu har Sven Wollter censurerats av Sveriges Radio på grund av att han säger: "Jag blir så förbannad att jag får blodsmak i munnen. /... / Ett enda liv har vi, en enda kort stund på jorden, och då ska några småljugande äggskallar komma och försöka bestjäla oss på det viktigaste vi har när hösten tonar in. Vår tid." Det var visst lite väl magstarkt för redaktionen på Sveriges Radio. Radion bestämde sig för att censurera och Wollter blev förbannad och hoppade av sitt eget program.

Det är inte bara löjligt att censurera Wollter, det är mycket skrämmande att det sker i Sverige 2012. Det är det som borde oroa oss. Jag förstår inte vad det är i Wollters uttalande som är för känsligt för att kunna framföras till radions lyssnare. Vad är det de inte skulle tåla? Att Wollter får blodsmak i munnen eller att han säger några småljugande äggskallar? Jag tycker inte som Wollter, men jag kommer alltid försvara hans rätt att få tycka sitt. Sen måste man skilja på/mellan politiker och kulturpersoner, tycker jag. Jag menar inte att kulturen är ett fredat område, men nästintill, jag tycker faktiskt så.

Aron Lund, som vill vara en seriös journalist, kallar Dick Erixon för högerborgerlighetens ettrigaste bandhund; en bandhund som gläfser. Dick Erixon är en känd bloggare och debattör. Hundar som får stå kopplade vid en hundkoja kallas bandhund. Vilken hundkoja menar Aron Lund att Erixon står kopplad vid?

Sen har vi Malmös starka man Ilmar Reepalu, den socialdemokratiske ordföranden för kommunstyrelsen i Malmö. Thomas Gür skriver i SvD: "Malmös judar var ansvariga för Israels politik, ansåg Reepalu. Judarna hade sig själv att skylla för judehatet i hans stad." Man kan hålla sig för skratt när antisemitismen som växer fram i samhället direkt eller indirekt understöds av högt uppsatta politiker. Så Wollters småljugande äggskallar måste anses vara en ljuv västanvind i jämförelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan det bero på att "småljugande äggskalle" och hans knapptryckare håller i plånboken till SR...?

WR