fredag 20 januari 2012

Håkan Juholt får gå?

DN skriver: "Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelade sent på fredagseftermiddagen att partiledaren Håkan Juholt åkt hem till Oskarshamn. Och han är även fortsatt partiets ledare."

Frågan är hur länge får Håkan Juholt sitta kvar? SvD skriver: "Håkan Juholt anlände till Sveavägen på morgonen fick han frågor om han tänker sitta kvar som partiledare. Men han ville inte kommentera något om sitt förtroende. – Det är inget sådant möte, vi samlas för att disktuera hur vi ska vässa och skärpa vår politik. Partiet är i en svår situation, inte jag, säger Håkan Juholt på väg in till högkvarteret." Ett märkligt uttalande från Håkan Juholt. Hur kan han påstå att det enbart är partiet som är i en svår situation? Han säger att Socialdemokraterna måste bli ett tydligare parti; att de måste blir bättre och mer fokuserade. Just nu är jag tveksam till att någon överhuvudtaget önskar att Håkan Juholt skall bli tydligare eller med fokuserad?

Expressen skriver: "En centralt placerad källa säger att Juholt och VU är överens om att Juholt inte kan vara kvar, säger TV4:s politiske kommentator Helena Gissén." Frågan är nog inte om Håkan Juholt skall få stanna som partiledare. Frågan är nog snarare när går han? Frågan är också om vi har några Juholtare bland Socialdemokraterna i Strängnäs? Alltså om det finns några Socialdemokrater i vår kommun som känner att de sitter löst. Jag gissar att de Socialdemokrater i Strängnäspolitiken som enbart har fått negativ press under några år inte känner sig så säkra just nu. Det kanske finns några av dem som är beredda att gå mycket långt för att få bort negativa artiklar om de själva? Att kräva censur på olika sätt är en metod kanske?

Margit Silberstein skriver: "Håkan Juholt avgår i utbyte mot att Verkställande utskottet, VU, uttalar sitt förtroende för honom. Det är uppgörelsen mellan honom och VU, enligt TV4, vars uppgifter SVT har fått bekräftade." Innan uppgörelsen hade Håkan Juholt kämpat hårt för sitt eget skinn. Han var beredd att offra Tommy Waidelich: "Till att börja med vägrade Juholt att hörsamma VU:s krav. Han försökte till exempel beveka VU med att byta ut den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich mot någon annan i hopp om att själv kunna fortsätta som partiledare." I politiken kan man uppenbarligen inte lita på någon. Är makten värd allt? Kan man bete sig som en riktig Judas och fortfarande sova gott på natten? Jag hittar inte ord.

Uppdaterad 2012-01-23: Sedan den här bloggartikeln skrevs så har Håkan Juholt avgått som ordförande för Socialdemokraterna. Jag skrev redan i oktober 2011 att frågan inte längre handlar om huruvida han kan sitta kvar eller ej. Frågan är snarare när går han? Det finns inte så mycket att säga som inte redan har sagts. Alex Voronov beskriver det hela mycket bra i sin ledare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vem är det som läcker?Hur mycket bet expressen för läckan?