fredag 9 december 2011

Domaren Mikael Mellqvist

Mikael Mellqvist är en ovanlig man. I mellanmjölklandet Sverige finns det knappt en människa som törs säga ett dyft om hur saker och ting ligger till egentligen. Det gäller att anpassa sig och hålla käften; så får man framgångar och positioner. Domaren Mikael Mellqvist gör annorlunda. Han har en blogg där han skriver precis vad han tycker. Jag undrar hur länge han kan göra det innan han får sparken? Vi får hoppas att han har en sådan position att ingen kan röra honom då hans frispråkighet och öppenhjärtighet verkligen behövs i detta "flata" land.

I sin bloggartikel "Sluta för fan" skriver han: "Som domare möter jag dagligen människor och tar del av deras liv och öden. Dessa dagliga möten berör mig. Ibland blir jag glad, ibland arg och ibland ledsen. Ledsen, på gränsen till förtvivlad, blir jag i mötet med unga människor fast i narkotikaträsket. Förbannad blir jag när kändisar som Alexander 'man-får-vara-hur-ful-och-dum-som-helst-och-ändå-vara-med-i-TV' Bard från djupet av sin visdom (alltså inte särskilt djupt) uttalar sig om att 'narkotika är väl inte så farligt'. Då vill jag säga. Sluta för fan! Men samma sak vill jag säga till de knarkande ungdomarna. Sluta för fan! Knarket (och för den delen även spriten) dödar."

Ja, knarket dödar ingen tvivel om det. Drogliberaler och alla andra som vill förhärliga knarket och knarkandet är helt ute och cyklar. Det är lätt för en som aldrig har varit beroende att tycka att knark är ju inte så farligt. Mikael Mellqvist skriver: "Det är inte bara så att man tappar tänderna och håret, får gulsot, gonorré och aids, pissar och skiter på sig dagligen. Det är små besvär på vägen men inte någon slutstation. Slutstationen heter döden." Det är sällan man får uppleva att en tjänsteman törs att ta bladet från munnen och säga som det är. Jag kommer att följa denna domares blogg med stort intresse. Jag tackar Gudarna för att det finns människor som Mikael Mellqvist. Det ger verkligen hopp! Följ hans blogg!

Jag beundrar alla människor som står upp för de och det de tror på. Otack är världens lön, det vet alla som försöker göra skillnad. Men, jag beundrar de!

6 kommentarer:

Michael Gajditza sa...

Problemet med att en lagman uttrycker sig som han gör då han använder en argumentation som innehåller uttryck och värderingar som det han skriver om t.ex Alexander Bard, är att han samtidigt ger uttryck för en inställning i frågan som kan innebära att den rigida inställningen tar över och lagmannen slutar lyssna eftersom den tilltalade sysslat med något så fruktansvärt som narkotika.

Michael Gajditza sa...

Jag måste även ifrågasätta dina etiketter på inlägget där du valt "drogliberaler och andra lögnare". Menar du att så snart man har en annan och liberalare modell för narkotikapolitiken än den som fört oss dit vi är idag,så är man samtidigt en lögnare? Är de som förespråkar den politik som internationellt är den mest accepterade, Harms reduction tanken, lögnare allihop? Kofi Anan? Jimmy Carter? Jag?

Margit Urtegård sa...

Hej Michael.

Jag förstår att min etikett är provocerande. Men, jag tycker uppriktigt att det är en ren lögn att droger skulle vara bra på något sätt. Jag har dock inte kallat dig någonting, de som känner sig träffade får göra det, men du vet att jag har stor respekt för dig och dina tankar. Jag håller inte med dig i allt Gud bevars, men jag lyssnar på dig.

Att domaren har synpunkter på Alexander Bards utseende och annat är inget jag tycker är OK. Men, domarens bloggartikel tyckte jag i övrigt var bra. Sund inställning och absolut nödvändigt utspel, tycker jag.

Vilket politik som är mest accepterad internationellt är inget jag bryr mig om, jag tycker sunt förnuft och kritiskt tänkande är viktigare riktlinjer att följa. Vad som är politiskt korrekt för stunden att tänka och tycka är inte min melodi. Jag vet att det inte är din heller och jag uppskattar att få följa dig i debatten, du är en mycket inspirerande människa. Tack för det.

Michael Gajditza sa...

Tack för de vänliga orden! Jag vill bara understryka att man inte behöver tycka att droger är bra bara för att man har en annan modell för hur bruket och framförallt skadeverkningarna ska minskas. Det är något som är oerhört märkligt just med narkotikapolitiken. På vilket annat område som helst hade man, efter en tid då man sett att den politik som bedrivs inte fungerar, istället lagt fram en annan politik. Så icke på detta område och jag undrar varför? Är det prestige hos de som format och försvarat denna politik som står i vägen eller vad handlar det egentligen om?

Michael Gajditza sa...

http://stardustsblogg.blogspot.com/2011/12/beatrice-ask-ar-sasig-i-huvudet.html

Statsvetaren Björn Johansson sammanfattar problemen med svensk narkotikapolitik.

Vanja Essy sa...

S k lagmannen Mikael Mellqvist har en tveuddad syn på lagen och hur den ska tillämpas.Läs gärna min blogg om hur jag utsatts och behandlats av det s k rättssystemet på Gotland och vidare upp mot storstadens detsamma.
Blogg;www.vanjaessy.com