torsdag 8 december 2011

Anders Behring Breivik, en psykopat?

Johan Cullberg ifrågasätter norsk utredning. Först tänkte jag att det är väl lätt att sitta här på andra sidan kölen och ha uppfattningar om andras arbete. Men, efter att ha läst Cullbergs debattartikel i DN så har jag ändrat uppfattning.

Johan Cullberg skriver: "Under de 36 timmarnas intervjuer framkommer inget som tyder på att Breivik lider eller har lidit av sådan psykos. Däremot tolkar undersökarna tidigt i processen hans grandiosa självuppfattning som psykotisk. Inte heller visar Breivik tecken på hallucinationer eller på mental desorganisation. Tvärtom har han under flera år varit skärpt och målmedveten i sin systematiska inriktning att genom terrorhandlingar skapa förtvivlan, rädsla och kaos. Den förmågan är i sig tillräcklig för att underkänna schizofrenidiagnosen. I stället pekar hans symtombild mot en malign narcissistisk eller blandad personlighetsstörning – hans megalomana föreställningar hänger tätt samman med hans genomtänkta åsikter."

DN skriver
: "En annan forskare, Geir Pedersen vid Oslo universitetssjukhus, säger till tidningen att de siffror som Breivik fått i testen visar att han 'inte är stånd att företa sig något som helst'. Hur Anders Behring Breivik trots dessa omdömen ändå lyckades planera och genomföra de två terrordåden i somras är något som ingen av de intervjuade forskarna ger någon förklaring på." Forskarna har nog inte tänkt klart. En person som kan planera och genomföra det hemska terrordåd som Anders Behring Breivik har gjort kan inte bedömas som ute av stånd till att företa sig något. Det låter ju helt absurd.

Jag förstår att fallet/fenomenet Anders Behring Breivik måste vara rena mumman för alla hjärnforskare och psykiatriker världen över att forska i/på. Men, de får gärna göra det seriöst.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ändra inte uppfattning för någon svensk gammal gubbe påstår något, och i DN's vinklade artikel ska framgå att denne gubbe tagit del av mer än någon annan. Allting är medialt, och han har då inte deltagit under 36 timmar, tro mig. Bara bullshit.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Du kanske har rätt, det får tiden visa. Jag är ändå skeptisk till diagnosen de norska specialisterna har gett Breivik.

Anonym sa...

Jag är kritisk till "experter" som uttalar sig medialt där det mesta är sekretessbelagt, och specielt då samtliga i sverige verkar ha en politisk agenda som måste gödas i rätt riktning för att gynna det politiskt korrekta.

Anonym sa...

I Sverige finns minst 7 millioner experter på psykiatri. Jag är inte en av dem fastän jag har innehaft fem olika professurer i ämnet. Forskat på detta sedan 1962 och gör det fortfarande. Arbetat kliniskt med sådant sedan 1966 och gör det fortfarande. Det som irriterar mig mest är det slafsiga bruket av ordet psykopat som skällsord. Det har inte ett skvatt att göra med diagnosen. Skärpning, pliiiiiize! /Sten Levander

Margit Urtegård sa...

Hej Sten Levander

Tack för din kommentar. Jag får be om ursäkt för att jag nämnde psykopati i sammanhanget, vet att det är slarvigt att göra så. Ja, det finns många experter på psykiatri i Sverige, ingen tvekan om saken:-), bra att även de riktiga experterna däribland du engagerar sig i debatten, tack.