fredag 11 november 2011

Var tog oppositionen vägen?

Det pågår en het debatt på bloggar, tidningar och face-book rörande konsultskandalen i Strängnäs. Strängnäspolitikens kameleont Dag Bremberg (MFP) företräder könsmaktsordningen i ärendet. Han gjorde flera av oss politiker uppmärksam på detta då han har ett helt annat ljud i skällan den här gången än vad han hade när Ann Landerholm (M) gjorde bort sig förra mandatperioden. Nu skriver han: "Jag brukar inte som partiledare framföra krav på andra partiers ledare att avgå, ej heller på kommunchefer."

Den 28 mars 2008 skrev Dag Bremberg på sin blogg: "Nu är det äntligen klart: kommunalrådet Ann Landerholm måste avgå, eftersom fp och c uttalar offentligt att de inte har förtroende för henne. Jag hade tänkt att på måndag i fullmäktige föreslå nyval på kommunalrådsposten, men nu verkar det inte behövas." Han var alltså beredd att kräva nyval på kommunalrådsposten 2008. Nu påstår han att han inte brukar framföra krav på andra partiers ledare att avgå. Mycket intressant. Kan det vara så att Bremberg kräver mer av kvinnor i maktposition än av män? Jag hittar ingen annan logiks förklaring till hans beteende. Tyvärr är han nog inte ensam om denna kvinnofientliga inställning.

Mats Werner skriver på sin blogg: "Man frågar sig hur snabbt Persson Incorporated till slut kommer att tvingas avgå tillsammans med sin kommunchef? Den inre kritiken inom majoritetskonstellationen kan ju rimligtvis inte vara nådig. Men vad värre är – vad gör den opposition som inte av taktiska skäl behöver hålla sin kritik intern? Varför står inte 'Oppositionsrådet' Maria von Beetzen och skriker på tå? Vad säger Strängnäspartiets Jan Eriksson? Mariefredspartiets Dag Bremberg som inte bruka rädas de hårda orden – var är hans ljudliga kritik?" Moderaterna är bakbundna. De kan inte kräva Jens Perssons (C) avgång då de åter igen riskerar att inte få vara med i en borgerlig allians efter nästa val. Det är ett sorgligt faktum, som Jens Persson självklart utnyttjar till fullo.

Vänsterpartiets David Aronsson undrar: "Vem skulle stå för revolutionen denna gång? S har inget annat sätt att bilda majoritet än med antingen C eller Fp med i matchen, och Fp skulle väl aldrig ge sig in i en majoritet med vänstertyngd utan att ha C att luta sig på. Mp är mer medlöpare än revolutionärer, och för att majoriteten skulle falla krävs nog mer än deras mandat ändå." David har nog gjort en helt rätt analys. Men, varför skall man bara titta på en eventuell ny majoritet? Det finns inget annat politiskt alternativ just nu. Däremot borde man kräva att Centern byter ut sin ledare. Jag tror inte att någon vill ha ett kommunalråd som ljuger.

Sen borde kommunchefen Peter Lundberg bytas ut och det bums. Biträdande kommunchef Kristina Zetterström kan gå in som kommunchef så under tiden en ny anställningsprocess startas och genomförs. Hon har visat att hon både är ärlig och har ryggrad. "I samband med åtminstone tre konsultuppdrag har tjänstemän sagt att det är lagbrott, utan att få gehör hos sina chefer. Det handlar om kommunchef Peter Lundberg, näringslivschef Birgitta Blanck och konsult Krister Jönsson. I alla tre fall hade beloppet på 287 500 kronor per år överskridits utan att konsultuppdragen upphandlats i konkurrens", skriver tidningen. Kristina Zetterström är en av tjänstemännen som sa ifrån om detta till kommunledningen. Det var starkt gjort.

Tillbaka till fenomenet könsmaktsordningen. Är det så illa i Strängnäs kommun att det finns olika lagböcker för olika kön? Det verkar vara så. Guttaboys får uppenbarligen göra vad de vill.

Ledarskribenten Alex Voronov skriver: "Allt detta trixande och ljugande är förstås stötande i sig. Men värre är misstanken, inte minst mot bakgrund av tidigare skandaler i kommunen, att det nu avslöjade inte är allt. Hur mycket mer av denna fixarattityd, informella överenskommelser, handslag vänner och bekanta emellan vid sidan av gällande procedurer, lagar och regler, finns det i Strängnäs kommun?" Jag tycker att det är en jättebra artikel Voronov har skrivit. Många kloka resonemang kommer han med. Frågan är om vi verkligen vill veta hur illa ställt det är i vår kommun? Varje gång jag ställer kritiska frågor tittar Jens Persson (C) på mig med sina oskuldsfulla blåa ögon och frågar: "Vet du något som vi andra inte vet?"

2 kommentarer:

Ebbe Ollman sa...

Jan Eriksson (sp) borde väl svara själv men han har skrivit ett rätt skarpt formulerat brev som gått ut till bland andra partiernas gruppledare. Om du frågar kanske han mailar det till dig också?

Dag Bremberg (mfp) har väl skrivit både på ekuriren.se och i sin egen blogg?

Själv avvaktar jag med att ropa på att huvuden ska rulla tills majoritetsparierna förklarat hur de avser att gå vidare. Business as usual eller..?

Kommunchefen, även fast han varit konsult, tycker jag är den bästa kommunen haft åtminstone under de tio år jag haft något begrepp om saken.
Det vore nog väldigt olyckligt om han slutade nu om han fortfarande har sin auktoritet och sitt förtroendekapital kvar i kommunorganisationen. I så fall gör man skadan än större.
Är det däremot så att hans ställning urholkats av allt som uppdagats så är det att tveka över. Men hur det förhåller sig med den saken är jag inte klar över.

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe

Du måste ju hålla med om att reaktionen från politiken är helt annorlunda nu än när Ann Landerholm blev avsatt 2008? Det är det vi debatterar. Och ja Jan Eriksson (SP) och de andra får väl svara för sig själva. Jag håller med dig om det.

Jag håller dock inte med dig om att den nuvarande kommunchefen (konsulten) är den bästa kommunchef vi har haft. En person som vidt och brett pratar om värdegrund med mera och samtidigt agerar rättsvidrigt har i alla fall inte jag något förtroende för. Det skulle förvåna mig mycket om andra har kvar något som helst förtroende för honom efter allt som har hänt. Kul att den ena konsulten heter Jönsson; det fick mig att tänka på Jönssonligan. Dags att den ligan flyttar ur kommunhuset. Det är min uppfattning.