tisdag 22 november 2011

Straff botar inte ångest

Susanna Birgersson har skrivit en tänkvärd artikel "Straff botar inte ångest" i Eskilstuna-Kuriren. Den borde läsas av alla, särskilt alla politiker.

Birgersson skriver: "Annas starka ångest fick henne att vid olika tillfällen försöka begå självmord och skära sig. Efter en episod som lett till att hon behövt sys, kom hon tillbaka till avdelningen och gick och la sig. Morgonen därpå fick hon veta att hon skulle isoleras, 'avskiljas' som det kallas inom psykiatrin. Isoleringen framkallade sådan ångest att hon började slå huvudet i väggen, varpå vårdarna rusade in och spände fast henne i bältessängen. Under sex dygn var Anna sedan isolerad, bitvis fastspänd och med minimal kontakt med personalen. Läkarna som kontinuerligt bedömde hennes tillstånd vägrade släppa henne ur isoleringen så länge hon hade ångest. Till sist insåg Anna att hon skulle sluta berätta hur hon mådde och i stället låtsas vara lugn och glad. Då släpptes hon ut."

Jag bodde ett år på ett flickhem i Norge från jag var 15 till 16 år gammal. Självskadebeteende tillhörde vår vardag. Några av tjejerna åt sällan och gick kraftigt ner i vikt. Andra tjejer skar sig, ibland fick de åka in till sjukhus för att sy ihop de djupa såren. Andra rymde iväg och knarkade under några veckor. De levde på gatan och kom tillbaka helt trasiga. De senaste tre åren har jag arbetat på ett flickhem i Eskilstuna. Det gjorde jag fram tills februari i år då LVU-hemmet (SIS) stängdes på grund av upplopp. Jag har sett mycket och jag kan säga att politikerna lätt glömmer bort dessa tjejer. Dessa tjejer hörs sällan, de hänger inte i gardinerna i skolan, de slåss inte, de syns inte, de "finns" inte. Men, de mår fruktansvärt dåligt. Jag vet, jag har varit en av de. Tusen tack Susanna Birgersson för en bra och viktig artikel.

Inga kommentarer: