fredag 25 november 2011

Hybelkaniner och rumpetroll

Har besök av en mycket god väninna Ewa. Vi pratar om allt. Hon säger att det sötaste ordet hon vet är rumpetroll. Vi skrattar gott. Jag frågade mina vänner på face-book, om de vet vad rumpetroll betyder. Samtidigt skrev jag att alla norrmän inte får svara på frågan. Det är roligt med språk. Extra roligt är det med språk som är så nära varann som svenska, norska och danska är. Jag tänker på en svensk vän som var i Oslo. En norska kom bort till honom på dansgolvet och sa till honom att han var flink till att dansa. Han blev förnärmad och tog illa vid sig. Han trodde att hon sa något negativt. Så han svarade spontant och spydigt: " Ja, och du är dum i huvudet också". Han visste inte att flink betyder duktig. Det blev nog ingen date på honom den kvällen inte.

För många år sedan var samma Ewa på besök här hemma. Min man Pontus frågade mig om hur jag skulle ha mina ägg. Jag svarade att jag ville ha blötkokta ägg. Ewa svarade spontant och snabbt att alla ägg kokas i vatten och är därmed blöta. Tilläggas kan nämnas att jag inte var vid särskilt gott humör den dagen och tyckte inte alls att Ewas kommentar var rolig. För att göra det extra kul kan jag nämna att rolig är inget roligt ord på norska. Oavsett så har jag fått leva med dessa blötkokta ägg och hela historien runt de. Vi skrattar gott varje gång äggen kommer på tal.

De skandinaviska språken är fyllda av roliga ord och överraskningar. Vi som har fått förmånen att lära allihopa har fått ett stort ordförråd och många goda skratt. Jag rekommenderar alla att läsa på de nordiska språken. Ett annat ord ni kan fundera över är hybelkaniner. Vad tror ni det betyder? Kröllalfa är ett annat, som jag själv skrattade åt när jag hörde det första gången. Jag hade bott i Sverige några år och hade inte hört ordet förut.

PS:Rar på norska betyder att någon är lite knäpp och underlig. På svenska är man söt och gullig. Tänk er hur det kan bli på dansgolvet i Norge eller tvärtom:DS

Inga kommentarer: