fredag 7 oktober 2011

Tre kvinnor delar på fredspriset

Nästan varje år blir jag stolt över den norske Nobelkommitténs val av fredspristagare. I år är jag extrastolt. Mitt fädernesland Norge har åter igen visat att det är helt rätt land till att dela ut fredspriset. DN skriver: "Pristagarna är Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman. Tre kvinnor, med fokus på kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden." Norske VG berättar: "Det er Nobelkomiteens håp at denne prisen vil hjelpe til med å få bukt med undertrykkingen av kvinner, som fremdeles skjer i mange land, sa Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i sin tale." Thorbjørn Jagland är en klok man och jag delar hand förhoppning till etthundraprocent.

Den norske Nobelkommittén motiverar sitt val så här: "Vi kan inte uppnå demokrati och varaktig fred i världen med mindre än att kvinnor får samma möjligheter som män att påverka utvecklingen på alla plan i samhället." De har helt rätt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skandal vad har dom kvinnorna gjort för freden INGET som någon vet eller kan svara på. Norrmän ska inte ha med Nobelpriset att göra dom har helt enkelt inte förstånd nog till det.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Nu är det ju inte du som bestämmer vem som skall ge ut Nobels fredspris:-), det gjorde Nobel själv. Och förstånd det har ingen nation monopol på:-), inte ens svenskarna.

Johan R. Sjöberg sa...

Själv tycker jag att Stortingets nobelkommitté gjorde ett ovanligt bra val i år. Jag har ofta ifrågasatt deras val - men inte på grund av att de är norrmän, utan för att inte varit överens med dem. Men just i år gjorde de ett mycket bra val. Och käre anonym, dessa tre kvinnor har gjort mycket mer för freden än de flesta fredspristagare har gjort. Bland annat så sände ju faktiskt SVT en dokumentär om detta för några veckor sedan...