lördag 29 oktober 2011

Gamla högern kämpade inte för kvinnlig rösträtt

Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, hävdade att partiet varit med och infört fri och lika rösträtt. Någon timme senare tog hon tillbaka allt. Det gjorde hon helt rätt i. Överklassen har aldrig kämpat för fri och lika rösträtt. Att påstå det är fel. Överklassen har heller aldrig brytt sig särskilt mycket om vare sig sin nation (land) eller dess befolkning. De rika och välbärgade har alltid varit mer lojal mot sin egen samhällsklass än något annat. Klasstillhörighet har varit viktigt. För vissa är det fortfarande så. Men, de flesta har vid det här laget insett att alla individer har samma människovärde och samma rättigheter. Den tidigare högern är på väg ut. Det moderna och upplysta samhället är det dominerande i våra västliga demokratier i dag.

Talmannen i Sveriges riksdag, Per Westerberg (M), sa till mig vid moderaternas valstuga i Strängnäs, inför valet 2010, att om kvinnorna inte hade fått rösträtt hade högern aldrig förlorat sin maktställning i Sverige. Jag vet inte om det var en reflektion eller enbart ett konstaterande från hans sida att säga så. En värdering var det knappast. Per Westerberg är en klok och duktig politiker. Jag är övertygad om att han inte har något emot att kvinnor har fått rösträtt i Sverige.

Ledarskribenten Alex Voronov har helt rätt när han skriver: "Ett modernt parti borde kunna medge utan omsvep att deras föregångare hade fel. När allt kommer omkring tvivlar ju ingen – inte egentligen – på de demokratiska övertygelserna hos dagens moderater." Ingen tvivlar på att moderaterna av i dag är ett modernt parti som kämpar för samhällets bästa. De flesta partier i Sverige, om vi bortser från Sverigedemokraterna, vill ha ett gott och fungerande samhälle för alla. Det är vägen dit vi är oense om. Det är ingredienserna i receptet för ett gott välfärdssamhälle som skiljer oss åt.

Den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) säger till DN: "Vi ska snarare vara imponerade av de, ofta, liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för kvinnlig rösträtt i Sverige." Notera vad han säger; liberala och socialdemokratiska kvinnor. De socialdemokratiska männen var oftast lika motsträviga mot att kvinnor skulle få något att säga till om, precis som männen från högern. Att den konservativa högern ofta saknade medvetna kvinnor i sina led är en helt annan historia. Borgerliga kvinnor är fortfarande ganska blinda för jämställdhetsfrågorna. Varför det är så är för mig ett mysterium. Liberala kvinnor är mer medvetna och det kompenserar en del.

Jag tror inte på socialismen. Det har jag aldrig gjort. Men, jag vill att alla medborgare i samhället skall kunna färdas väl på sin väg i livet. Alla har vi samma rättigheter och skyldigheter oberoende på kön, samhällsklass, hudfärg med mera. Vi är alla Guds barn. Frågor på det.

4 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

Jeg setter pris på din befriende ærlighet. Hilsen fra Oslo.

Margit Urtegård sa...

Hei min svenske venn i Oslo.

Er hjemme fra jobben en tur og kan blogge igjen, det er deilig. Håper alt er bra med deg.

Stor klem
Margit

Johan R. Sjöberg sa...

Jeg har det veldig bra. Ting holder på å falle på plass i livet mitt, tror jeg.

Margit Urtegård sa...

Hei Johan.

Godt å höre. Tenk at ting holder på å falle på plass for oss begge samtidig. Da blir det snart dags for oss å gå på opera i Oslo sammen!:-)

Stor klem