onsdag 12 oktober 2011

Alla vet: torka inte katten i mikron

Vår underbara katt Kiara (ragdoll)Per Gudmundson på SvD skriver: "Alla har hört historien om den gamla damen som försökte torka sin katt i mikrovågsugnen, varpå katten så klart dog, och damen stämde mikrotillverkaren för att inte ha skrivit någon varning om detta i bruksanvisningen. Historien är en vandringssägen, en klintbergare som vi ofta kallar det i Sverige, och det kan säkert de flesta lista ut. Orsaken till att historien ändå sprids är att den spelar på välbekanta fördomar om gamla tanter och ny teknik, och på föreställningen om ett bisarrt rättsväsende i USA som kan överutnyttjas av skrupelfria advokater och målsäganden. Detta kopplas sedan ihop med det uppenbart dumma: alla vet att man inte kan torka sitt husdjur i mikron trots att det inte uttryckligen förbjuds i manualen.

Håkan Juholts försvar är detsamma som den gamla damens. Regelverket är otydligt, menar han. Det framgår inte klart i dokumenten att skattebetalarna enbart ombesörjer boendekostnaderna för riksdagsledamöterna själva, och inte deras sambor, anför han. Han har hela tiden trott att han har gjort rätt, därför att riksdagsreglementet går att tolka som fan läser bibeln." Jag tänker mest på att en man, Juholt, som inte kan ta reda på vilka regler som gäller för riksdagsledamöternas olika bidrag/ersättningar skall sitta i Sveriges lagstiftande församling. Det gör mig faktiskt ganska orolig. Är det så illa ställt i partierna att de måste nominera nästintill icke läskunniga personer till Sveriges viktigaste organ? Man kan ju bli mörkrädd av mindre. Juholt har tillskansat sig pengar från staten som han absolut inte skall ha. Andra som gör det hamnar i fängelse eller får höga böter. Vad händer med Juholt? Min gissning är att frågan inte längre handlar om huruvida han kan sitta kvar eller ej. Frågan är snarare när går han?

3 kommentarer:

Mats Werner sa...

Samma regler gäller för riksdagsledamöter som för alla bilister: Om du kommer med din bli till en ny okänd stad så är du – och ingen annan – skyldig att ta reda på vilka trafikregler som gäller på orten ifråga. Du kan aldrig komma och säga till P-vakten att "jag trodde jag gjorde rätt för jag kände inte till denna eller denna regel". Det godkänns inte som försvar. Så icke heller för riksdagsledamöter. Dessa har ett ansvar att ta reda på vilka regler som gäller – och om de inte gör det så visar det sig ju att varje parti dessutom håller seminarier där det informeras tydligt om dessa regler. Det socialdemokratiska seminariet lär ha letts av högst densamme till råga på eländet! Det hela är synd, för Juholt har hittills varit en positiv upplevelse som debattör och kunde blivit en potentiell fara för borgerligheten. Nu återgår man säkert till den blod- och färgfattige ekonomen. Vilket kanske är ännu bättre för borgerligehten förvisso!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Det ingår liksom i vuxenlivet att man tar reda på vilka regler som gäller. Jag håller med dig i varje ord du skriver.

Anonym sa...

Hej Margit,

Jag kan bara hålla med dig och Mats.
Det är otäckt när det skapas ett A-lag och ett B-lag där B-laget är den stor alölmännheten och A-laget är #gräddan" av våra politiker.

Gunnar Swahn