fredag 9 september 2011

Paulinska skolan borde vara en skola 7-9

I dagens tidning står det mycket om den påtänkta omorganiseringen av den kommunala skolan i Strängnäs. Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) skriver: "Majoriteten i Strängnäs (C, FP, S, MP) har kapsejsat rejält med förslaget att skicka Finningeområdets 10-åringar till Paulinska högstadiet. Förslaget är en nödlösning på en alltmer prekär lokalsituation som man i allra högsta grad själv placerat skolorna i. Att vårt barnvänliga och växande område Finninge där skolan ligger 'mitt i byn' blir av med undervisningen i fjärde och femte klass strider mot kommunens övergripande vision att vara en trygg kommun med god service där det goda livet kan levas för gammal och ung. Att banka igenom förslaget mot så många föräldrars vilja utan att varken fråga efter eller lyssna till berörda familjers livssituation och de problem denna omorganisation för med sig strider mot kommunens värdegrund som ska baseras på öppenhet och respekt." Hon påpekar vidare att det var fel av majoriteten att flytta Långbergsskolan till Karinslundskolan. En uppfattning jag delar till 100 procent. Långbergsskolan låg "mitt i byn".

En lärare på Paulinska Mikael Winblad skriver: "Den som har tagit del av Strengnäs Tidnings rapportering om Paulinska skolan de senaste åren får lätt bilden av ett laglöst inferno framför sig. Av måndagens informationsträff om skolförändringar att döma tycks denna bild framför allt ha anammats av en hel del föräldrar som inte har sina barn på Paulinska." Min man har gått på Paulinska och våra samtliga tre barn har gått där. Det är en bra högstadieskola. I perioder har det varit rätt tumultartat på skolan, det kan ingen förneka, men det är inte elevernas fel. Ansvaret ligger alltid på skolans ledning.

Det var fel att flytta sjätteklassarna till högstadieskolorna, vilket gjordes på 90-talet. Det har funnits en diskussion bland politiker om att de borde flyttas tillbaka till sina ursprungsskolor. Särskilt skolgården är inte gjord för barn med spring i benen. Mina barn berättade att de saknade fotbollsplan, skogen och utemiljön vid Långbergsskolan när de började på Paulinska i sexan. David Aronsson (V) skriver på sin blogg: "Det som är intressant är att andra skolor med små barn är anpassade för det rent fysisk, det är definitivt inte Paulinska." Han har en mycket viktig poäng där.

En upprörd mamma skriver: "Läroplanen ändras i tid och otid, hur kan vi ändra hela vår organisation för en ny läroplan som inte är prövad i dagsläget? Strängnäs kommun tänker kortsiktigt och är mycket dåliga på att ta tillvara på sina resurser, vilket de indirekt själva håller med om. Varför ska våra barn, samhällets framtid få sota för att politikerna fattat dåliga ekonomiska beslut?" Bra frågor som förtjänar svar. Att den politiska majoriteten tänker kortsiktigt har de själva bevisat genom att lägga ännu ett omorganiseringsförslag av den kommunala skolan i Strängnäs. Bara ett år efter att de flyttade Långbergsskolebarnen till Tosterösidan fortsätter de skolflyttkarusellen som Lotta Grönblad (S) startade. Tala om kortsiktigt. Var tog barnperspektivet vägen? Fredrik Lundgren (FP) vill kanske svara på den frågan?

Nichlas Berger beskriver bra vad många hoppas på just nu: "Jag hoppas verkligen att beslutet inte redan är fattat. Jag vill uppmana er, politiker och tjänstemän, å det bestämdaste – för en dialog med oppositionen och föräldrarepresentanter. Börja om, gör om – gör rätt! För barnens skull ..." Bättre kan det inte sägas!

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Vart tog "Strängnäs – barnkommunen" vägen?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Det är nog många som ställer sig den frågan just nu.

David Bergström sa...

Mycket bra skrivet!

Margit Urtegård sa...

Hej David.

Tusen tack. Tyvärr lyssnade inte majoriteten på föräldrarna, men kampen fortsätter.