tisdag 13 september 2011

Norska valet utan ”terroreffekt”

Har följt det norske valet med spänning. Många av mina norske vänner, samt jag, har varit oroliga för att terrorattentatet i juli skulle påverka valet mycket. Så blev det dock inte. Mitt gamla parti Høyre, jag gick med i partiet när jag var 15 år, gjorde ett succésval och gick fram med nästan nio procentenheter. Høyre är, enligt min mening, Norges bästa parti och fortsätter det så här så blir det äntligen regeringsskifte i Norge om två år. Norske VG skriver: "Alt tyder på at Høyre har blitt middelklassens parti fremfor Arbeiderpartiet."

I min hemkommun Molde fick Høyre 36,8 procent av rösterna. Ett mycket bra valresultat. Antagligen mycket på grund av hur dåligt Arbeiderpartiet sköter sjukhusfrågan. Molde behöver ett nytt sjukhus och Arbeiderpartiet i Norge kliar sina partikamrater i Kristiansund på ryggen och vill lägga ett nytt sjukhus där i stället. Molde är en expansiv kommun, som ligger centralt i länet. Sjukhusfrågan kommer att avgöra stortingsvalet 2013. Det är ett som är säkert.

9 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

Vel, Høyre gjorde et veldig godt valg i 2007 også, og noen sa til meg at de regnet med regjeringsskifte i 2009. Sånn ble det ikke. Men det forefaller åpenbart at SV (Sosialistisk Venstreparti) lider av regjeringsslitasje, sannsynligvis i høyere grad enn Arbeiderpartiet. SV har svelget masse kameler i regjeringen, så de har nok et problem.

Margit Urtegård sa...

Hei Johan.

Det var veldig näre 2009 da. Det blir nok regeringsskifte 2013, det tror jeg.

Johan R. Sjöberg sa...

Vel, vi får se. Jeg tør ikke å si verken det ene eller det andre om valget 2013.

Margit Urtegård sa...

Hej igjen Johan.

Det er i alle fall mange som håper på et maktskifte i Norge og hadde det värt stortingsvalg denne gangen så hadde det blitt akkurat det; et maktskifte.

Olle Godenius sa...

Dom som hade anledning att vara oroliga för att terrorattentatet och massmorden i Norge skulle påverka valet var Fremskrittspartiet, och dom förlorade också en tredjedel av sina väljare. De flesta av dem gick till Höyre, närmaste partiet på höger/vänsterskalan. En mindre del kände sej mer hemma hos socialdemokraterna. Höyre hade alltså anledning att se fram emot valet med tillförsikt. Vad var du orolig för? Och vad menar du med att terrorn inte påverkade valet? Det är till att vara blind för fakta och bara vilja se valresultatet som ett utslag av ditt partis duktighet. Skäms istället för att Höyre inte tydligare tagit avstånd från detta norska fascistoida parti.

Margit Urtegård sa...

Hej Olle.

Du vet uppenbarligen inte mycket om norsk politik. Att kalla Fremskrittspartiet för ett fascistparti är inte korrekt. Jag skulle aldrig rösta på dem, men de är inga fascister. Jag skäms inte för Høyre, det finns ingen orsak att göra det.

Olle Godenius sa...

Och du kan uppenbarligen inte läsa innantill. Jag skriver inte att Fremskrittspartiet är ett fascistparti, utan "detta norska fascistoida parti". Alltså ett parti med ett program och innehåll som tangerar fascistiska värderingar i synen på främmande religion, islam speciellt utpekad, och med nationalismen som drivkraft. FrP kallar sej visserligen "liberalt" och har inte utvecklats från högerextrema kretsar som Sverigedemokraterna. FrP vill inte heller sammanblandas med sd eller Danske folkeparti, läser jag i ett uttalande från 2009. Det är ju bra, men du som vet så mycket om norsk politik kan väl vara snäll och svara på varför en tredjedel av partiets väljare övergav FrP i senaste norska valet. Du svarade inte heller på min fråga: Vad var du och dina vänner oroliga för?

Margit Urtegård sa...

Hej Olle.

Du läser uppenbarligen inte heller inte innantill fast vi skriver på ditt modersmål. Jag skriver ju att jag hoppas på ett regeringsskifte i Norge nästa val. Vad är jag då orolig för, ju att Arbeiderpartiet skulle få så mycket sympatiröster på grund av terrorattentatet att det skulle kunna omöjliggöra detta. Jag bryr mig väl inte om att Fremskrittspartiet tappade röster i valet, jag är glad för att Høyre gick fram.

Olle Godenius sa...

Jag kan bara konstatera att du är lika politiskt korrekt som dom flesta andra i politiken, och på ett skrämmande sätt. Du bryr dej inte om varför FrP förlorar väljare som Höyre får ta över. Du drar slutsatsen: ´på grund av Arbeiderpartiets dåliga sjukhuspolitik´. Om du hade tagit av dej dina mörkblå glasögon, och funderat på varifrån mördaren har fått allt sitt hat, och vad du och ditt parti skulle kunna göra för att något liknande inte ska upprepas, hade vi kunnat haft en annan disskussion utan innehåll som "du vet inget om norsk politik". Men om du visste bättre, så skulle du inte svara så korkat och cyniskt.