onsdag 24 augusti 2011

Upprörda känslor om skolans omorganisation

Tidningen skriver: "Fredrik Lundgren (FP), ordförande i nämnden, menade att en ordentlig utredning redan är gjord och att saker är föränderliga. - Det här förslaget är det bästa vi har nu. Men man kan inte garantera att det inte kommer att ändra sig. Han ansåg att politikerna i nämnden borde ta ansvar och inte göra något medialt utspel om en ny utredning." Jag talade med en granne i dag som har tre barn på Karinslundsskolan. Han gick inte på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i går kväll. Han orkade inte. Det är för många turer, man vet aldrig vad som kommer härnäst, sa han. Jag förstår honom. Skolkarusellen som Lotta Grönblad (S) startade fortsätter. Nu är det Fredrik Lundgren (FP) som håller i rodret och det har uppenbarligen inte blivit bättre. Man borde börja lyssna på föräldrarna och eleverna som drabbas. Hur var det med medborgardialogen? Var tog den vägen?

Moderaterna Arne Arvidsson skriver klokt på nättidningen: "Den politiska majoriteten pratar om närdemokrati och medborgardialog. Man har tillsatt en kommundelsberedning och ett antal områdesstyrelser med sammanlagt ca ett hundra ledamöter. Mycket prat, men man gör ingenting. Jag var på ett annat möte i lördags med flera hundra uppretade fritidsboende i Kalkudden/Erdsala i skolans matsal i Mariefred. Medborgardialog ska ske tidigt i processen så att berörda känner att man kan påverka. Den här typen av konfrontation gör bara det politiska arbetet svårare." Han har helt rätt. Bristen på demokrati och öppenhet skapar bara ännu mer politikerförakt.

Här i Ulvhäll, där jag bor, har inte barnen längre en skola i sin närhet, de skjutsas med bussar genom staden till Karinslundsskolan varje dag. Nu är det Finningeområdet som skall offras. Deras barn skall nu gå i en F-3 skola i Finningeskolan sen skall de flyttas vidare. Detta slår sönder trygga bostadsområden. Detta gynnar kommunens otaliga friskolor. Friskolorna har framförhållning och kan lova föräldrar och barn en trygghet. Den kommunala skolan kan inte det. Inte i nuläget i alla fall.

Moderaternas förslag om att Finningeskolan skall bli en F-6 skola är ett vettigt förslag. Tidningen skriver: "Nu lägger Moderaterna fram ett alternativt förslag till att organisera grundskolorna i Strängnäs stad. - Något måste göras, men vi måste också vara långsiktiga, säger skolpolitiker Bibbi von Schéele (M). Vid barn- och utbildningsnämndens möte i dag kommer moderaterna föreslå att utbildningskontorets tjänstemän får i uppdrag att konsekvensutreda både det liggande tjänstemannaförslaget och moderaternas nya förslag och framförallt titta på ekonomiska konsekvenser och hur kvalitén i skolorna påverkas." Bibbi von Schéele har helt rätt, man måste vara långsiktig. Barnen är viktiga. De är vår framtid. En trygg och bra skola är vi skyldiga de. Min uppmaning till den styrande majoriteten är; gör om, gör rätt!

4 kommentarer:

David Bergström sa...

Anledningen till denna förändring är förändringen i lärarutbildningen.

Men skolorna skall inte organiseras för lärarnas bästa! Utan för elevernas bästa!

Och det säger jag som politiker, lärarkandidat och föredetta elev!

Anonym sa...

Jag har länkat din kommentar på facebookgruppen "omorganisering av skolorna i strängnäs"
Bra skrivet. Mvh Maria Mikaloff

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack. Jag hörde att föräldrarna som gick till barn- och utbildningsnämndens sammanträde inte fick ställa frågor under mötet. Dagordningen skulle följas. Det tycker jag är häpnadsväckande. Att det inte skall finnas någon skola för de som är färdig i tredje klass i området Finninge-, Dammen-, Kristinas Trädgårdar- och Ulvhäll, förutom fiskolan Roggeskolan, låter ju orimligt.

Anonym sa...

"Nättidningen", vilken då?