fredag 19 augusti 2011

Torbjørn Røe Isaksen, norsk politiker

Torbjørn Røe Isaksen är en mycket duktig politiker i Norge. Han kommer från Telemarken där jag också är född och är min fasters och farbrors favoritpolitiker. De pratar ofta om honom och jag läser regelbundet vad han skriver. Han frågar om vi törs? Törs vi diskutera känsliga, men nödvändiga frågor, nu när munkavle och rasiststämpeln ligger redo att användas? Min upplevelse är att terrordådet i Norge inte har lett till vare sig munkavle eller rasiststämpel, de fanns där långt innan den 22 juli 2011. I alla fall här i Sverige.

Torbjørn Røe Isaksen påpekar något mycket klokt när han skriver: "Ytterkantene i den offentlige innvandrings- og integreringsdebatten er kanskje blitt mer grumsete de siste årene, men det skyldes delvis at debatten er blitt bredere og mer åpen. Jeg mener ikke at alt er blitt bedre, men mye er faktisk blitt mye bedre. For det første har vi sluttet å ha en debatt som primært handler om Fremskrittspartiet. La oss være ærlige alle sammen: Det finnes også andre utfordringer i integreringsdebatten enn språkbruken til Frp. Debatten har gått fra en rituell runddans der spissede utsagn skapte medieoppmerksomhet, fordømmelse og oppslutning på gallupen - og så stillhet fra de andre partiene - til en debatt som er bredere, rikere og mer mangfoldig."

Han har helt rätt. Vi har en bredare och mer saklig debatt om integreringspolitiken i dag när frågan inte längre är reserverad för de populistiska partierna. Det är viktigt att komma ihåg detta. Røe Isaksen tycker att denna debatt måste få fortsätta trots vad som hände i Norge den 22 juli. Alternativet är: "Et langt verre alternativ er å overlate alle disse debattene til sinte, hvite menn med tilgang til pc." Det är inte arga, vita män med en dator som skall styra vårt samhälle. Vi får inte backa. Det är självklart viktigt att vi är ödmjuka, håller en god ton i debatten och är respektfulla mot våra meningsmotståndare. Eftertänksamhet och varsamhet är också viktiga faktorer. Modet att stå upp för vad och vem vi tror på får vi dock inte tappa.

Inga kommentarer: