måndag 22 augusti 2011

Drevet mot Gudmundson

Mauricio Rojas, rektor för Madrids högskola för integration och internationellt bistånd och tidigare Folkpartistisk talesperson i integrationsfrågor, skriver om drevet mot Per Gudmundson på newsmill. Rojas berättar: "Drevet mot Gudmundson liknar utmobbningen av mig. Att jag debatterade integration i Sverige ledde till osmakliga personpåhopp, hot och fysiska angrepp. Dessutom fick jag ett slags yrkesförbud att verka inom integrationsområdet inom ramen för den i september 2006 valda borgerliga regeringen (det var Maud Olofssons bidrag till det hela). Det återstod bara att vandra vidare och det gjorde jag också."

Jag är osäker på om Mauricio Rojas har helt rätt i sina slutsatser när han hävdar att invandrarnas brottslighet kan ligga i invandrarnas sociokulturella arv. Den största skräck eller oro vi tonårsföräldrar har är att våra telningar skall hamna i fel sällskap. Jag misstänker att det är lättare eller en större risk för att barn- och unga kan hamna i dåligt umgänge i en förort än tex i ett villaområde i Täby. Barn- och unga behöver bra förebilder. Det finns självklart bra förebilder i våra förorter också. Men, de socioekonomiska förutsättningarna är annorlunda och det påverkar. Men, det var inte detta min bloggartikel skulle handla om. Det att Mauricio Rojas blev utfrusen ur det politiska etablissemanget för att han tyckte något icke-politiskt korrekt i integrationsfrågan är det allvarliga här. Det att Per Gudmundson på SvD har blivit förlöjligad och värst av allt hotad till livet för att han vågade skriva om en norsk rapport om invandrares brottslighet är en skandal. Det är obehagligt att några försöker kväva debatten på det här sättet.

Mauricio Rojas beskriver hatet han utsattes för så här: "Jag har ofta tagit upp svåra frågor, inte minst om nationell identitet. Jag har varit van vid hård debatt. Men efter hand ur­artade det i personförföljelse och smutskastning. Inom vänstern, men tyvärr ­också bland vissa liberaler, blev jag ­någon som man inte behövde ha argument emot utan som man kunde avfärda med fö­rolämpningar. 'Rasist' är bara en av alla saker jag fått höra." Rasiststämpeln används ofta i Sverige. Vem törs säga något då?

1 kommentar:

Anonym sa...

1. är inte Täby en förort?
2. som sagt, varför skulle kultur helt plötsligt inte spela någon roll när det gäller brottslighet medan det ses som självklart när det gäller en massa andra sociala faktorer