Miljöpartisten Markus Rettinger berättar på debattplats varför han lämnade barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs kommun. Han säger bland annat att ordförande Fredrik Lundgren (FP) har "en exceptionellt dominant ledarstil".
Markus Rettinger skriver klokt: "Att helt bortse från elevernas behov och deras föräldrars vilja är helt orimligt och obefogat. Det är en skymf för demokratin i Strängnäs. Barnen är de käraste vi har och utgör den grupp i samhället som har allra minst makt att välja var, hur och med vem de skall tillbringa sin dagliga tid. Eftersom de i princip är tvungna att gå till skolan är det vår skyldighet och vårt ansvar att se till att deras skolmiljö är trygg, trivsam och hälsosam. Jag, liksom många andra som arbetat på Paulinska skolan, kan intyga att den miljön absolut inte är lämplig för yngre elever vare sig ur trygghets- eller trivselsynpunkt. Den som tror att det nuvarande förslaget gynnar kommunens ekonomi förtjänar enligt min mening svart bälte i kortsiktigt tänkande. Det fria skolvalet har slagit igenom till den grad att den aktör som ignorerar och nonchalerar sina klienters önskemål obönhörligen kommer att få se sin verksamhet krympa."
Alla mina tre barn har gått i Paulinska skolan från 6 till 9 klass. Och jag kan intyga det Markus Rettinger skriver att den miljön inte är lämplig för yngre elever vare sig ur trygghets- eller trivselsynpunkt. Det är nonchalant att inte lyssna på föräldrarna och barnen. Den styrande majoriteten kommer att köra den kommunala skolan rakt i diket om de fortsätter att ignorera föräldrarnas och elevernas vilja. Men, det är kanske det de vill?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Är detta alltså en kommentar om det parti du ville bli medlem i, och om en person du ville arbeta tillsammans med? Ska man tolka det som ngn sorts hämnd över att du nekades medlemskap? Eller ska vi tolka det som att det partivalet inte var särskilt allvarligt menat från början? Svara gärna.
Det är värt att poängtera MP:s officiella position:
"Jag vill understryka att Markus Rettingers debattartikel inte är överensstämmande med Miljöpartiets åsikter. Vi som parti står till 100% bakom ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och delar inte Markus uppfattning."
Mattias Askerstedt(Sammankallande (MP) i Strängnäs)
så fort margit kommenterar något avikande i åsikt som en folkpartist sagt, så poppar det upp minst en kommentar här, som ifråga sätter hennes seriösitet om medlemskap i folkpartiet? nu till och med hämdmotiv? ska man tolka det som i folkpartiet så ifrågasätter man inte varandra? är det liberala folkpartiet så toppstyrt som man av dessa kommentarer får intryck av? då ska jag defenetivt sluta lägga min röst på detta parti. skrämmande!
hur utvecklas ett parti som kräver tystnad från sina medlemmar? var är den påstådda liberalismen? muko
Den sista kommentaren om FP är nog överdriven, men vad ska man säga om MP, där samtliga medlemmar, 100 procent, tycker exakt likadant?
Hej HP
Min kritik mot hur majoriteten sköter eller snarare missköter den kommunala skolan är inget nytt. Läs gamla bloggartiklar så ser du det. Mitt val av parti är ideologiskt. Ditt påstående eller fråga om hämnd är så långsökt så det tänker jag inte kommentera.
Hej Mattias.
Du skriver att Markus Terringers debattartikel inte är överensstämmande med Miljöpartiets åsikter. Vidare hävdar du att MP står bakom ordförande i barn- och utbildningsnämnden till 100 procent. Men Markus Terringer är väl med i MP? Han kanske inte ens är ensam om att tycka som han gör? De kanske finns flera i MP som har barnperspektivet som riktlinje i den här frågan?
Är det någon som kan förklara för mig hur "demokratin skymfas" i Strängnäs genom detta...? En demokratiskt vald politisk majoritet genomför en politisk process som påbörjades innan valet. Skymfas demokratin genom att en ledamot av en politisk nämnd inte gillar ordföranden i samma nämnd (som iofs tillhör samma majoritet) och därför hoppar av? Skymfas demokratin av att en hödljudd protestskaras åsikter inte för styra kommunen? Eller skymfas demokratin genom att ett gäng väljare inte förstått vad de röstat på? Ja kanske... Men förklara gärna vad ni menar.
Hej anonym.
Du frågar: "Är det någon som kan förklara för mig hur 'demokratin skymfas' i Strängnäs genom detta...?" Jag tolkar Markus Rettingers debattartikel som att det inte är särskilt högt i tak i majoriteten och att förslag till beslut läggs fram utan möjligheter till debatt eller avvikande åsikter. Bara det att en ledamot lämnar en nämnd för att han tycker att han inte når fram med sina åsikter är allvarligt i sig, tycker jag. Att man har låst sig och inte ens vill lyssna på de som skall ha sina barn på skolan är häpnadsväckande. Som Markus Rettinger skriver: "Det fria skolvalet har slagit igenom till den grad att den aktör som ignorerar och nonchalerar sina klienters önskemål obönhörligen kommer att få se sin verksamhet krympa." Han har helt rätt i det.
Du skriver vidare: "En demokratiskt vald politisk majoritet genomför en politisk process som påbörjades innan valet. Skymfas demokratin genom att en ledamot av en politisk nämnd inte gillar ordföranden i samma nämnd (som iofs tillhör samma majoritet) och därför hoppar av?" Det är mycket sällan att ledamöter hoppar av en nämnd. Orsaken är heller inte att ledamoten inte gillar ordföranden i nämnden. Som jag har förstått det handlar det om ledarstilen och toppstyrningen. Vem vill vara röstboskap? Om det inte finns utrymme för avvikande uppfattningar samt möjligheter till debatt känns det nog ganska meningslöst att använda sin fritid till politiskt arbete och engagemang.
:)
Tack för ditt svar Margit. Där finns dock inget förklaring till de stora orden om att "demokratin skymfas". Förklara gärna vidare.
Skicka en kommentar